-

Gözden kaçırmayın

Afet Farkındalık Eğitimi ile Kız Kuran Kurslarındaki Öğrencilere Hayati Bilgiler VerildiAfet Farkındalık Eğitimi ile Kız Kuran Kurslarındaki Öğrencilere Hayati Bilgiler Verildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya'da düzenlenen 2024 Orman Yangınları Tatbikatı'na katıldı. Senaryoya göre ormanlık alanda çıkan bir yangına, ihbar üzerine sevk edilen 2 helikopter ve 4 uçakla ilk müdahale gerçekleştirildi. Daha sonra 13 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, dozer, 2 yangın yönetim aracı, greyder, treyler ve 2 su ikmal aracıyla 82 personel bölgeye ulaşarak alevleri söndürdü. Keşif uçağıyla bölgeyi denetleyen Bakan Yumaklı, ekibe başarılı tatbikat için teşekkür etti, araç filolarını gezdi ve ekiple sohbet etti.

Bakan İbrahim Yumaklı yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Akdeniz Havzası'nda bulunmasının ülkemizi iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığının altını çizerek, sel, kuraklık ve orman yangınlarıyla daha fazla mücadele edileceğini belirtti. Yumaklı, ülkemizin yaklaşık yüzde 30'unu ormanların kapladığını ve orman teşkilatının 22 yılda 7 milyardan fazla fidan ve tohumu toprağa kazandırdığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirtti. Yumaklı, geçmişte ilk müdahale süresinin 40 dakikaları bulduğunu ancak şimdi 11 dakikalara indirdiklerini söyledi. Geçen yıl bunu 10 dakikaya düşürmek için çalıştıklarını ama 11 dakikada kaldıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, bu yıl net 10 dakikaya kadar düşüreceğiz şeklinde konuştu. Ülkemizde 776 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu, insansız hava araçlarıyla yangınların takip edildiğini ve yönetildiğini belirten Yumaklı, yangınlarla mücadelede kapasite artırımı ve teknoloji geliştirme stratejisi izlediklerini söyledi. Bakan Yumaklı, Türk savunma sanayisi tarafından üretilen Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'larının ve T-70 NEFES helikopterlerinin filolarına ayrı bir güç verdiğine de dikkat çekti.

Bakan Yumaklı, 2002 yılında hiç yangın havuzunun olmadığını ancak bugün 4 bin 727 yangın havuzuyla helikopterlere destek verdiklerini ifade etti. Mücadelenin en önemli unsuru olan karadan müdahaleye dikkat çeken Yumaklı, yeşil vatanı savunan orman kahramanlarının güçlü ve donanımlı olduğunu vurguladı. 1649 arazöz, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesinin alevlere karşı en büyük güçlerimiz olduğunu sözlerine ekledi. Bakan Yumaklı, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini ifade etti.

#TarımVeOrmanBakanı #İbrahimYumaklı #OrmanYangınları #Tatbikat #Antalya #DoğaKoruma #YangınMücadelesi