Gözden kaçırmayın
2024 Fidan Toprakla BuluştuSokak köpeklerinin artık insanlar için tehdit olması gerekçesiyle TBMM bir takım hayvan koruma yasaları düzenlemesine gitti. Hayvanseverlerin ve halkın bu amaçlanan yasanın neler olduğu ve neleri amaçladığını merak etti. İşte 5199 sayılı hayvan koruma kanunu neleri amaçlıyor?
5199 SAYILI KANUNDA NE AMAÇLANMIŞTIR?
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler, insan, hayvan ve çevre sağlığının korunmasını ve artan sahipsiz hayvan sorununun çözümünü hedefliyor. Kanun kapsamında, sahipsiz köpeklerin sokaklarda yaşam mücadelesini sürdürmek yerine, korunaklı hayvan bakımevlerinde sağlık ve gıda hizmetlerine ulaşabilmeleri ve sahiplendirilmeleri amaçlanmaktadır.
HAYVAN BAKIMEVLERİNDEKİ PROSEDÜRLER
Yerel yönetimler tarafından toplanan sahipsiz köpekler, öncelikle sağlık kontrollerinden geçirilmektedir. Tehlike oluşturmayan, kontrol edilebilecek davranışları sergileyen ve sahiplenilebilecek durumda olan köpekler, rehabilite edilmeye ve bir yuva bulana kadar bakımevlerinde barındırılmaya devam edilecektir.
ÖTÖNAZİ UYGULAMASI
5199 sayılı kanundaki değişiklik kapsamında, insan ve hayvan sağlığına tehlike arz eden, kontrol edilemeyen davranışları olan ve tedavi edilemeyen hastalıklara sahip köpeklere ötönazi uygulanabilecektir. Yerel yönetimler, Avrupa Sözleşmesi doğrultusunda, sahipsiz hayvan popülasyonunu kontrol altına alma yetkisine sahiptir.
NEDEN TÜM KÖPEKLER TOPLANIYOR? SADECE SALDIRGAN OLANLAR TOPLANAMAZ MIYDI?
İnsan kontrolünde olmayan tüm sahipsiz hayvanlar sürüleşme ve alan koruma içgüdüleriyle insan sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atan davranışlar gösterebilmektedir. Kısırlaştırmanın bu davranışsal engellemediği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yine hastalıklanın bulaşının engellenmesi ve kontrolsüz üremenin önüne geçilebilmesi için de bütüncül bir yaklaşım gösterilmesi zorunludur.
İZİNSİZ HAYVAN ÜRETİMİ VE CEZALARI
5996 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik kapsamında izinsiz kedi ve köpek üretimi yasaklanmıştır. İzinsiz üretim yapanlar, 2024 yılı itibarıyla 73 bin TL'ye kadar idari para cezasına çarptırılabilir. Mevzuata uymayanlar için de idari yaptırımlar uygulanacaktır.
BELEDİYELERİN YASAL SORUMLULUKLARI
Belediyeler, 5393 sayılı Kanunun 38. maddesinin (p) bendi uyarınca hayvanların toplanmasından sorumludur. Bu görevi yerine getirmeyen belediye başkanları, meclis üyeleri ve ilgili yetkililere cezai müeyyideler öngörülmüştür.
SOKAKTAN TOPLANAN HAYVANLAR NEREDE YAŞAYACAK?
Sokaktan toplanan sahipsiz köpekler, rehabilitasyon işlemlerinin ardından sahiplendirilene kadar hayvan bakımevlerinde barındırılacaktır. Sahipsiz kediler ise, rehabilite edildikten sonra alındıkları ortamlara geri bırakılabileceklerdir.
Haber: Elveda Mihriban Danabaş
Yorumlar
Yorum Yap