Gözden kaçırmayın

Afyon Şehir tiyatrosuna büyük ödülAfyon Şehir tiyatrosuna büyük ödül

Bulguya imza atan isim, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Tunoğlu. Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki Beyler Barajı üst savak noktasında 1999 yılında başlatılan çalışmalar, Prof. Dr. Tunoğlu'nun memleketinde önemli bir keşfe yol açtı. Toprağın altından çıkarılan çene ve 5-7 santimetrelik sivri konik dişler fosilinin, yaklaşık 65-70 milyon yıl öncesine ait olabileceği düşünülüyor.

ÇOK NADİR BULUNAN BİR FOSİL 



Yapılan incelemeler neticesinde, fosilin 15-17 metre uzunluğa ve 1,5 metrelik bir kafatasına sahip olabilecek Mosasaurus hofmanni'ne ait olduğu anlaşıldı. Bu büyüleyici yaratık, bulgulara göre 65 milyon yıl öncesine tarihleniyor. Etimolojik olarak "Meuse Nehri canavarı" anlamına gelen bu deniz dinozoru, şu ana dek güney yarımkürede keşfedilmemiş durumda, bu da buluşun önemini artırıyor.

Kastamonu'daki bu keşfin bilimsel dünya için büyük önem taşıması bekleniyor, zira Mosasaurus hofmanni fosilleri çok nadir bulunan fosiller arasında yer alıyor. Türkiye'nin paleontoloji alanında sahip olduğu zenginliği bir kez daha kanıtlamaktadır.

Haber: Elveda Mihriban Danabaş