Gözden kaçırmayın

Milletvekili Dr. Hasan Arslan’dan 10 Kasım mesajıMilletvekili Dr. Hasan Arslan’dan 10 Kasım mesajı

Çok sayıda Mali Müşavirin katıldığı mitingde ‘’Bıçak Mekiğe Dayandı. Angarya ya Hayır. Sistem yerine biz çalışıyoruz. Yapabileceğimiz bir Mali Tatil. Yeşil Pasaport Hakkımız. Aynı verileri defalarca göndermek istemiyoruz. Veri transferi yapıp iş yükten kurtarın Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Beyannameleri sadece meslek mensubu onaylasın. Kayıt Dışı ekonomi son bulsun. Mali Konularda ara buluculuk hakkımızı istiyoruz. Hak etmediğimiz fahiş cezalar geri çekilsin’’ yazılı pankartlar taşındı.

Mitingde konuşan TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, mali müşavirlerin sırtındaki yükün artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesinin meslektaşlarının iş-yaşam dengesini bozmanın ötesine geçip insani yaşam hakkını ellerinden almaya başladığını anlatan Kartaloğlu, “Meslektaşlarımız sürekli kronik hastalıklar, ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaktadır” uyarısında bulundu.

‘’BÜYÜK FEDAKÂRLIKLAR GÖSTERDİK’’

Maliye’nin geçici vergi yoluyla vergileri erken toplamak istemesinin muhasebecileri olağanüstü ağır iş yüküne maruz bıraktığı gibi hatalı işlemlerin artmasına ve cezalarla karşı kalmalarına neden olduğunu anlatan Kartaloğlu, şu mesajları verdi:

"Bizler yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu ile bugüne kadar ülkemiz için kamu yararını gözeterek kamu finansmanının sağlanmasında, ekonomik faaliyetlerin raporlanması ve denetlemesinde büyük fedakârlıklar gösterdik. Ancak artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz. Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan hazırlanan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz ve devletimiz için çalışmaya devam etmek istiyoruz.”

İKTİDARDAN 11 TALEP

TÜRMOB’un iktidardan talepleri şöyle: 

1. İnsanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır.
2. Kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, basit usul kaldırılmalı, istisnasız tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları zorunlu hale getirilmeli, Mali Müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir.
3. İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir.
4. İdarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapılar kurulmalı, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmelidir.
5. TÜRMOB’un beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi konusundaki önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.6. Meslektaşlarımızın yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı, sorumlulukları azaltılmalıdır.
7. Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartları dikkate alınmalı, ücretin verilen emeğin ve mesainin karşılığı olması sağlanmalıdır.
8. Arabuluculuk yetkisi dünya uygulamalarında olduğu gibi Mali Müşavirlere de verilmelidir.
9. Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir.
10. Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır.
11. Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır.

 

HABER: SELDA ŞENKAYA