Gözden kaçırmayın

Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?

Tamamı Haczedilemeyen Mal ve Haklar (Madde 82) Bu maddeye göre bazı mal ve haklar tamamen haczedilemez. Örneğin:

  • Borçlunun ev eşyaları ve kişisel kullanımına yönelik eşyalar
  • Borçlunun mesleki faaliyetini sürdürebilmesi için gerekli araçlar ve gereçler

Kısmen Haczedilemeyen Mal ve Haklar (Madde 83) Madde 83’e göre, maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma dayanmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar düşüldükten sonra haczedilebilir.

Emekli Maaşlarının Haczi

Emekli Maaşlarının Haczedilmesi (Madde 83 ve 5510 Sayılı Kanun) İcra ve İflâs Kanunu’nun 83. maddesi kısmen hacze izin verilen maaşlar arasında “emekli aylıkları” da dahildir. Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi hükmü gereğince emekli maaşlarının tamamı haczedilemez. Bu düzenleme, memur, işçi veya bağımsız çalışan emeklisi ayrımı yapılmadan bütün emekliler için geçerlidir.

Emekli Maaşına Haciz Gelmesi Durumları

Vergi Borçları ve Nafaka Alacakları Kanun’un 88. maddesi hükmü gereğince vergi borçları ve nafaka alacakları için emekli maaşına haciz konulabilir.

Borçlunun Rızası Borçlunun rızası ile yapılan hacizler de mümkündür. Kişinin sonradan verdiği rıza veya hacze dair eylemsiz kalması da bu kapsama girer.

Banka Kredi Borçları

Banka Kredi Borcu İçin Emekli Maaşında Kesinti Banka, emeklinin imzaladığı “Kredi Sözleşmesi” gereğince emekli maaşında kredi borcuna istinaden kesinti yapabilir. Bu kesintiler, kişinin rızasına dayalı olarak çektiği krediye ilişkin yasal ödeme olduğundan haciz kapsamında değerlendirilmez.

İlgili Kanunlar ve Hükümler

5510 Sayılı Kanun’un 93/1 Maddesi Bu madde, emekli maaşlarının devir ve temlik edilemeyeceğini ve belirli durumlar dışında haczedilemeyeceğini düzenler. Borçlunun muvafakati bulunmadıkça haciz talepleri reddedilir.

Prim Ödemeleri Kanun’un 88. maddesi gereğince takip ve tahsil edilmesi gereken prim ödemeleri de emekli maaşından SGK tarafından kesilebilir.

Sonuç Olarak

Emekli maaşları, genellikle haczedilemez olarak kabul edilmiştir. Ancak, vergi borçları, nafaka alacakları ve borçlunun rızası ile yapılan kesintiler gibi belirli durumlarda haczedilebilir. Bankalar ise kredi sözleşmeleri gereğince emekli maaşında kesinti yapabilir.