Gözden kaçırmayın
Hüsnü Serteser TOBB GİK toplantısına katıldıSon dönemde ikinci el otomobil satın almak, vatandaşlar için ciddi bir risk haline geldi. Artan dolandırıcılık vakaları nedeniyle, ikinci el araç alırken karşılaşılan sahtecilik durumları, alıcıları zor durumda bırakıyor. Bu tür olumsuzlukları engellemek için neler yapılabilir? Avukat Emre Sagun, bu konuda vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu.
Vatandaşların ikinci el araç satışında sahte evrak düzenlenmesi gibi dolandırıcılık durumlarına karşı alabilecekleri önlemleri söyleyen Avukat Emre Sagun, özellikle aracı satan kişinin aracı kendi üzerine almayıp, vekaletle başkası üzerinden satıyormuş gibi gösterdiği durumların yaygınlaştığını belirtti. Sagun, “Bunun önüne geçmek için de arabayı alırken, arabayı aldıkları kişinin hesabına gönderdiklerinden emin olmaları gerekiyor. Senetle araba satışı yapılacaksa da boş senet vermemeye veya vade tarihlerinde boşluk bırakılmamasına da dikkat etmeleri gerekiyor. Her şeyden önce boş senetlere kesinlikle imza atmamaları gerekiyor” dedi.
NOTER SEÇİMİ ÖNEMLİ
Noterde alınan aracın kayıtlarına muhakkak bakılması gerektiğine dikkat çeken Sagun, noter seçimine ayrıca dikkat edilmesi gerektiği hususunda vatandaşları uyardı. Aracı satan kişinin belirlediği noteri değil, alıcının güvendiği bir noterde işlem yapılmasının daha sonra oluşabilecek sorunların önüne geçilebilmesi adına önemli olduğunu vurguladı.
REHİNLİ VE HACİZLİ ARABALARA DİKKAT
Rehinli veya hacizli araç alımlarının çok büyük riskler taşıdığını belirten Sagun, bu tür araçların satın alınmasının ileride ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
Noterde araç kaydının çıktığını hatırlatan Sagun, “Rehinli araç alınmasını zaten hiç tavsiye etmiyorum. Rehinli araç alındığı zaman aracın rehinli olduğu kişi tarafından satma hakkı vardır. Ve araç satıldığı takdirde para direk o kişiye gidecektir. Hacizli arabalarda da benzer bir durum söz konusu. Üzerinde haciz bulunan bir araba yakalanıp el konulabiliyor. Tüm bu bilgileri dediğim gibi noterde görebilirsiniz. Bu konularda dikkatli olmak gerek” dedi.
Düşün maliyetli araba almak için rehin veya hacizli araçlara vatandaşların kesinlikle yönelmemesi gerektiğini vurgulayan Sagun, “Bunlar yüzünden dolandırıcıların ağlarına düşmesinler” diye de ekledi.
PEKİ VATANDAŞ NE YAPMALI?
Dolandırıcılıkla karşılaşan vatandaşların haklarını arayabilecekleri yolları da anlatan Sagun, noter işlemlerinde sorun yaşandığında noterin imzayı verdiği için sorumluluk taşımadığını belirtti. Ancak alıcıların, eğer karşı taraf bir şirket veya galeri ise tüketici mahkemesine başvurabileceklerini, ayrıca dolandırıldıklarına dair Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunabileceklerini söyledi.
Expertiz raporlarında da mümkün olduğunca yakın tarihli raporların dikkate alınması gerektiğini söyleyen Sagun, “Oldu da raporda yazmayan bir sıkıntı meydana geldi. Bu gibi durumlarda da alıcılar ayıplı mal ve ayıplı hizmetten kaynaklı, hem expertiz şirketine hem de arabayı satan kişiyi tüketici mahkemesine şikayet edebilirler” dedi.
KAPORA PARASINI GERİ ALABİLİRSİNİZ
Kaparo ödemeleri konusunda da önemli uyarılarda bulunan Sagun, eğer kaparo satıcıyı bağlamak amacıyla verilmişse bu paranın geri alınabileceğini, ancak paranın geri alınmamak üzere verildiği durumda, bu paranın geri alınamayacağını söyledi.
Tur Türk muayene kayıtlarında da araç hakkında bilgilere ulaşılabildiğini söyleyen Sagun, araçların yıllık bazda kilometre artışları ve düşüşlerine dikkat edilmesi gerektiği ve tutarsızlık olması durumunda PTT kanalıyla plaka kaydı kayıtları ile kilometrenin düşürülüp düşülmediğini bilgisine ulaşabileceklerini söyledi.
AVUKATLARDAN BİLGİ ALMAK ÖNEMLİ
Bu durumlarda dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulduğun da aracın kilometresi ile oynayan kişilerin iyi bir ceza aldıklarını da sözlerine ekledi.
Ayrıca Sagun, noter işlemleri sırasında alınan belgelerin bir fotoğrafının çekilmesi ve bu belgelerin avukatlara gösterilerek herhangi bir sorun olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
HABER: NURBANU SOY
Yorumlar
Yorum Yap