Gözden kaçırmayın

Kadın Liderlerin Gücünü Küresel Düzeyde Arttıracak Yeni Bir İttifak: AWOLEKadın Liderlerin Gücünü Küresel Düzeyde Arttıracak Yeni Bir İttifak: AWOLE

Ancak bazı durumlarda işçi kendisi çıksa da tazminat alabiliyor. İşçinin haklı nedenle feshi ya da emeklilik prim gün sayısını doldurmak gibi durumlar bunların örneği... Kıdem tazminatının tavan tutarının yeni yılda 45 bin TL'yi aşması bekleniyor.

Kıdem tazminatı, Türkiye'de çalışanların işten ayrıldıklarında yanlarında götürebilecekleri en önemli mali güvencelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Ancak bu hakkı elde etmek için bazı özel şartların yerine getirilmesi de gerekmekte... İşte kıdem tazminatıyla ilgili bilinmesi gerekenler, istisna durumları ve emeklilikle ilişkisi...

KIDEM TAZMİNATINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Kıdem tazminatı, çalışanın işveren tarafından çeşitli sebeplerle işten çıkarılması durumunda verilen, işçinin çalıştığı süreye dayalı bir ödemedir. Genel olarak, bir iş yerinde en az 1 yıl çalışmış ve işten çıkarılmış olan kişiler bu tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak, belli başlı durumlar dışında, işten kendi isteğiyle ayrılan bir çalışan kıdem tazminatı talep edemez.

İŞTEN KENDİ AYRILAN İŞÇİ NASIL KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, bazı özel durumlar işten kendi isteğiyle ayrılan çalışanların da kıdem tazminatı almasına olanak tanır. Örneğin, emeklilik şartlarını yerine getiren bir çalışan, yaş haddine ulaşmasa bile prim gününü tamamladıysa, işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir.