Gözden kaçırmayın

Kültürel hazine yüzde 86 tamam!Kültürel hazine yüzde 86 tamam!

1861'de bugün Erzurum iline bağlı olan Narman ilçesindeki Samikale köyünde dünyaya gelen Aşık Sümani, yani Hasanoğullarından Hüseyin, henüz genç bir çobanken karşılaştığı bir atlı tarafından hayatını değiştirecek bir duayı öğrenir ve bu duanın etkisiyle rüyasında görüp aşık olduğu kız Gülperi'nin peşinden yıllarca süren bir arayış içine girer.

AŞKINI ARAMAYA KOYULUR

Tarihi kayıtlar ve halk anlatılarına göre, Sümani rüyasında aldığı işaretle aşk badesinden içtikten sonra Gülperi'ye olan aşkını hiçbir zaman unutamaz ve onun hayaliyle yanıp tutuşur. Aşkı, yalnızca türkülerinde ve sazının tellerinde duyulan büyülü nağmelerle yaşamını sürdürür. Fakat gerçekte Gülperi'yi hiç görememiş, sadece rüyasında ona ulaşmıştır.

Sümmani, aşkını bulma umuduyla uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkar. Kafkaslardan İran'a, oradan Hint ve Afgan topraklarına kadar süren bir gurbet sergiler. Günlerden bir gün rüyasında Pirini görür. Pir ona Kırım’a bir geziye çıkmasını söyler. Sümmani yanına sofusunu alıp Kırım yolculuğuna çıkar. Kışı Kırım’da geçirir. Yaz gelince tekrar köyüne döner. Ancak yıllarca süren arayışının sonunda Gülperi'nin izine rastlayamaz. Buna rağmen Sümmani, bir ozan olarak ün kazanır ve dönemin diğer büyük şairleriyle, aralarında Aşık Şenlik'in de olduğu, deyişlerde bulunur.

GÜLPERİ SÜMMANİ’Yİ ARAMAYA BAŞLAR

Gülperi Hanım ise, Sümmani'den haber alamayınca tarifi çıkarır ve onu arayan iki kardeş görevlendirir. Ancak arayışlarının sonunda Sümmani'nin ölüm haberini alırlar ve aşkının peşinden yıllarca dolaşan Sümmani'nin hasret içinde vefat ettiğini öğrenirler. Gülperi Hanım bu acı haberi alınca kederden yaşama veda eder.



Sümmani'nin ve Gülperi'nin hüzünlü hikayesi, Anadolu aşk hikayelerinin bir yenisini teşkil etmekte ve ölümsüz aşkın simgelerinden biri olarak halk edebiyatının zengin mirasına eklenmektedir. Bu hikaye, aşık olanların yüreğinde binlerce yıl boyunca yaşayacak olan ezeli ve ebedi bir melodinin daha notalarını bizlere ulaştırıyor.

Haber: Elveda Mihriban Danabaş