Gözden kaçırmayın

İscehisar'da Engeller Sevgiyle Aşılıyorİscehisar'da Engeller Sevgiyle Aşılıyor

Son yıllarda Türkiye’de boşanma oranları dikkat çekici bir artış gösteriyor. Bu süreçte boşanmak isteyen çiftlerin hangi adımları izlemesi gerektiği sorusu ise sıkça gündeme geliyor. Avukat Emre Sagun, boşanma davası açmanın hukuki yollarını açıklarken, avukat tutmanın zorunlu olmadığını ancak davayı açan kişinin delillerini ve nedenlerini toparlamasının önemini vurguladı.

‘’HER KONUDA ANLAŞMA ŞART’’

Avukat Sagun, anlaşmalı boşanmalarda en az 1 yıl evli kalma şartının bulunduğunu ve çiftlerin tüm konularda, özellikle velayet, mal paylaşımı, tazminat ve nafaka üzerinde anlaşmaları gerektiğini belirtiyor. Anlaşma sağlandığı durumlarda boşanma sürecinin oldukça hızlı tamamlandığını, hatta bazı durumlarda aynı gün boşanma kararı verildiğini ifade etti. Ancak anlaşılmamış herhangi bir konu varsa davanın uzayabileceğini ve yeni bir dava açılabileceğini ekledi.

Boşanma davalarının 12 aydan 4 yıla kadar bile uzayabileceğine dikkat çeken Avukat Sagun, anlaşma sağlandığı takdirde en fazla 1 yıl süreceğini ancak davanın üst mahkemelere gitmesi durumunda davanın 4 yıla kadar sürebileceğini belirtti.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVALARI NASIL İŞLER?

Sagun, çekişmeli boşanma davalarında davayı açan tarafın daha az kusurlu olması durumunda davalı olan kişi boşanmayı reddetse dahi hakimin çiftlerin boşadığını söyledi. Ancak davayı açan tarafın kusurlu olması halinde ise hakimin çiftleri boşamadığını belirtti. Ancak boşanmanın gerçekleşmemesi durumunda evliliklerine 3 yıl boyunca ayrı evlerde yaşayarak devam etmeleri halinde hakimin çiftleri boşadığını da söyledi.

Çekişmeli boşanmaların süreçlerine de değinen Avukat Sagun, dilekçelerin yazılmasının ve cevap verilmesinin ardından ön inceleme sürecinin başladığını ve bu süreçte hakimin bir duruşma yaptığını ve çiftleri anlaşmalı boşanmaya teşvik ettiğini kaydetti. Çiftlerin bu durumu kabul etmemesi durumunda bir sonraki duruşmaya karar verdiğini söyledi.

HER DAVA ÜST MAHKEMEYE GİTMİYOR

Her davasının İstinaf Mahkemesine gitmediğine dikkat çeken Avukat Sagun, duruşmada çıkan kararı çiftlerin kabul etmesinin ardından boşanmanın gerçekleşebileceğini belirterek, duruşma kararının kabul edilmemesi halinde İstinaf Mahkemesine başvurulduğunu belirtti.  

Çekişmeli boşanmalarda önemli olan delilleri de sıralayan Avukat Sagun, şiddet görme sorunlarında darp raporunun oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Sagun, ‘’Görgü tanıklarının ifadeleri önemli. Eğer aldatma iddiası varsa mesaj kayıtları, kamera kayıtları, görüntüler veya HTS kayıtları oldukça önemli. Kumar bağımlılığı gibi iddialar varsa banka dökümleri veya çok fazla borcu olduğu belirtiliyorsa UYAP dava kayıtları olabilir. Bu tür davalarda hakimler kişilerin iddialarını kanıtlayabilecek tüm ayrıntıları dikkate alır’’ dedi.

‘KADINDA NAFAKA ÖDEYEBİLİR’

Nafaka alma durumlarında hem erkeğim hem de kadının talep edebildiğini belirten Avukat Sagun, dava öncesi ve sonrası hangi taraf ekonomik sıkıntı yaşayacaksa o tarafında nafaka isteyebileceğini belirtti. Nafaka miktarını ise tarafların sosyo-ekonomik yönlerinin değerlendirerek hakimin karar verdiğini belirtti. Süreli nafaka olmadığına vurgu yapan Avukat Sagun, son zamanlarda hakimlerin toplu nafaka kararı verdiklerini de belirtti. Bununla birlikte nafaka ödeyecek taraf tek seferde toplu nafaka ödemesi yaparak nafaka yükümlülüğünü yerine getirebiliyor.

Nafaka ödemesini bitiren durumlara da değinen Avukat Sagun, ‘’Eğer iştirak nafakası alıyorsa çocukların reşit olmasıyla birlikte nafaka ödemesi sona erer. Yardım nafakası ise çocukların eğitimleri bittiklerinde sona erer. Eğer kadının aldığı yoksulluk nafakası ise kadının evlenmesi ya da yoksulluğunun geçmesi halinde sona erer’’ dedi.

VELAYET KARARLARI NASIL VERİLİR?

Çocuk velayetinde ise en önemli kriterin çocuğun menfaati olduğunu söyleyen Avukat Sagun, çocuğun hangi ebeveynle daha iyi bir yaşam süreceği konusunda hakimin titizlikle karar verdiğini belirtiyor. Ayrıca çocuğun da görüşünün alındığını ve hakimin her iki tarafın koşullarını değerlendirerek nihai karar verdiğini ifade ediyor. Tarafların ve çocukların psikolojik durumlarını da göz önünde bulunduran hakimler, bu sürecin çocuğun geleceği açısından en uygun kararın verilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Dava sürecinde tarafların psikolojik durumlarını da değerlendiren Avukat Sagun, çoğu durumda boşanmanın ardından çiftlerin mutlu olduğunu kaydederken uzayan davaların çiftleri psikolojik açıdan oldukça yorduğunu ifade etti.