Gözden kaçırmayın
Eğitimciler Kan Bağışı yaptı22-23 Kasım 2024 tarihlerinde Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezinde “Şehrin Geleceği Geleceğin Şehirleri” alt başlığı ile düzenlenecek bilgi şöleninde; protokol konuşmalarının ardından Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın oturum başkanı olduğu “Geleceğin Şehirleri ve Şehirlerin Geleceği” temalı açılış oturumu ile başlayacak. 8 oturumda gerçekleşecek bilgi şöleninde; “Şehir, Kültür ve Kimlik İnşası”, “Yaratıcı Şehirler ve Şehir Kültürünün Yeniden İnşası”, “Kültür, Sanat ve Şehir”, “Şehrin Dönüşümü”, “Dayanıklı Şehirler”, “Şehirde Yerel Kültürün Sunumu”, “Şehir Kültürü ve Afyonkarahisar”, “Şehirleşme ve Göç” temalarında bildiriler sunulacak.
“Geleceğin Şehirleri ve Şehirlerin Geleceği” temalı açılış oturumunda konuşmacı olarak yer alan ve Şehrin Dönüşümü oturumunda ise “Öğrencileştirme Kavramı Bağlamında Mekânın Dönüşümü: Erenler Örneği” temalı sunumu da yapacak olan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, düzenlenen Bilgi Şöleni’nde kent kültürü konusunda önemli sunumların yapılacağını ifade etti. Şölenle ilgili kısa bir açıklama yapan Karakaş, şehir hayatının tanziminde, şehrin planlanması ve tasarlanmasında tek tasarruf sahibinin mühendis ve mimarlar olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:
“Şehir tasarımında iktidarlar (yerel ve merkezi yönetim), çok etkin bir şekilde tasarruf sahibidir. Çünkü kente ilişkin makro planlamalar yapan iktidarlardır. Şehre ilişkin tasarrufta bulunma hususunda ve şehrin tasarımında; müteahhitler, mühendisler, mimarlar, ekonomistler, sosyologlar, avukatlar, şehir ve çevre planlamacıları, kentsel tasarımcılar, özel iş ve meslek sahipleri, iş adamları, ev-arsa sahipleri gibi pek çok aktör de sorumluluk almaktadır. Çok sayıda aktörün rol oynadığı şehir ve şehir hayatının çok yönlü değişimi, sosyal bilimciler tarafından büyük bir ilgi ve dikkatle incelenmektedir. Çünkü günümüz gelişmeleri bağlamında şehrin, şehirleşmenin ve şehir kültürünün aldığı yeni boyutlar, şehrin geleceği hakkında çok önemli ipuçları taşımaktadır. Tarihsel süreçte yaşadığı değişim ve dönüşümler hakkında elde edilecek bilgiler, yapılacak yorum ve değerlendirmeler geleceğin şehirlerini anlama konusunda oldukça değerlidir. Şehirlerde söz konusu değişim ve dönüşümlere direnen bazı önemli sabiteler vardır. Güçlü şehirler sürekliliklerini ve kadim tabiatlarını muhafaza etmek suretiyle nitelikli değişim ve dönüşüme tabi olurlar. Tüm bunların, yani değişen ve dönüşen şehir ve kültür ilişkisinin bütün boyutlarıyla ele alınıp değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Geçmişten geleceğe şehir telakkilerinin, şehri geleceğe taşıyacak hususiyetlerin, gelecekte bizi bekleyen durumların tahlil edilip değerlendirilmesi de mühimdir. Bu itibarla, önemli bir kültür şehri olan Afyonkarahisar’ın da ayrı bir oturumda ele alınacağı “Şehir Kültürü ve Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni”nin, Afyonkarahisar’da düzenlenmesi anlamlı olacaktır.”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Valiliği ve Türkiye Yazarlar Birliğinin “Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni”nin düzenlenmesinde önemli katkılarının olduğunu ifade ederek, açılış oturumunun ardından 8 oturumda gerçekleşecek bilgi şöleninin, gelecek bağlamında şehir kültürünü anlama açısından önemli olduğunu söyledi.
“Şehir Kültürü Kültürlü Şehir Bilgi Şöleni”ne ilişkin detaylı bilgi https://sehirvekultursempozyumu2024.aku.edu.tr/ web adresinden edilebilecek.
Yorumlar
Yorum Yap