Gözden kaçırmayın

Biraz sabredin yıl bitmeden karnenizi alacaksınız!..Biraz sabredin yıl bitmeden karnenizi alacaksınız!..

Bahar, Selevir Barajı’nın da Eber gölü gibi kurumayla yüzleşeceğinin altını çizdi.

Gazeteci Sait Karaduman ve Zafer Murat Çakır’ın hazırlayıp sundukları ‘Aslında ne oldu?’ programına katılan Mahmut Bahar, Türkiye’de su politikasının bağımsız bir çatı altında toplanmadıkça, göllerin ve barajların kuruyacağının altını çizerek örnekler verdi.

YANLIŞ SU POLİTİKALARI EBER’İ KURUTUYOR

Eber Gölü ve havzasında yapılan yanlış su politikalarının başka alanlarda da yapıldığına dikkat çekerek, yaşanabilecek felaketleri sıraladı.

Bahar, “Eber Gölü kapalı bir havzanın içerisinde. Düşünebiliyor musunuz, Uşak il sınırındaki bir damla suyun akışkanlığın gidebileceği en son nokta Eber ve Akşehir gölleri.  Evet şimdi tamam kuraklık var ama sadece bizim bu coğrafi bölge için değil, dünya için tehlike. Küresel ısınmanın neticesinde ama Türkiye'de yanlış su politikası su yönetiminin doğru dürüst yapılmadığını, son zamanlarda yapılan icraatların politize edilmesinin neticesinde Eber kurumayla karşı karşıya geldiğini düşünüyorum” dedi.

SELEVİR BARAJI DA KURUYACAK

Devlet yatırımlarının eskiden Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapıldığını işaret eden Bahar, bu teşkilatın kaldırılmasıyla devlet yatırımlarının biri iki kişinin iki dudağı arasında yer aldığına dikkat çekti.

AFÇED İl Sekreteri Mahmut Bahar; “Devlet Planlama Teşkilatı, gerçekten çok kalite bir kurumdu. Yani Türkiye'yi yönetecek idareciler oradan çıkıyordu, liyakatli İnsanlar oraya getirilip Türkiye'nin geleceği açısından yatırımlara yön veren bir kurumdu. Şimdi Akarçay havzası içerisinde 1963 yılında ve 65 yıllarında yapılan iki tane barajımız var Seyitler ve Selevir Barajı ve bunlar gerçekten çok mükemmel bir proje. Bu projenin akabinde yaklaşık 20 yıl önceki dönemde iki tane daha baraj yapıldı. Akdeğirmen ve Çay Barajı. Şimdi Akarçay havzası içerisinde Eber gönü besleyen Akarçay birinci etapta en büyük yatak daha sonra Selevir Barajı üzerinde Kali çayı var. Çay barajının  konuşlandığı yerde Çay Deresi ve Bayat istikametinden gelen Seydiler barajında Kuruçay var şimdi E biraz önce Ever Günü'nün işte besleyen ana arterin üzerinde barajlar yapıldığından bahsettik, ben olayı bir adım daha öteye götürüyorum. 1965 yılında işletmeye açılmış Selevir barajının besleyen kali çayının üst kısımlarına kaç tane gölet yapıldı ve şu anda Selevir Barajı kalalı basınçlı sulama sistemine dönüştürürken su sıkıntısı çekiliyor. Biz orayı da bitiriyoruz. Bakın Eber’i hallettik. Mevcut tesislerimiz, milyonlarca lira akıttığım bu barajların üzerine göletler yapılarak da suyun gelişini engelleyip su havzasını dolduramayacak şekilde ve kuraklığın getirmiş olduğu sıkıntıyla o Barajlarda da sıkıntısı çekmekteyiz. Şimdi düşünebiliyor musunuz Sevir barajını yapmışsınız, 7 bin 700 hektarlık bir alana, su temini edeceksiniz ama o suyu temini edebilmek için Selevir barajının kuyruk kısmından,  girecek olan suyun engellenmesi söz konusu. Yanlış su politikası. Yakında Selevir barajının da kuruması an meselesidir” diye konuştu.