Gözden kaçırmayın

Milletvekili Olgun; Devlet ile halkın arasında bir köprü görevi görüyorlarMilletvekili Olgun; Devlet ile halkın arasında bir köprü görevi görüyorlar

Karahisar Kadın Platformu, kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerin artışı üzerine Zafer Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının kadın komisyonlarının katıldığı etkinlikte, KADEM Afyonkarahisar İl Temsilcisi Huriye Akçay platform adına açıklamalarda bulundu. Akçay, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin geldiği tehlikeli boyutlara dikkat çekerek acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

“KADIN CİNAYETLERİ İNSANLIK SUÇUDUR”

2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de yaklaşık 300 kadın cinayeti kaydedildiğini ifade eden Huriye Akçay, son dönemde gündeme gelen kadın ve çocuk cinayetlerinin toplumda büyük bir infiale yol açtığını söyledi. Akçay, “Kadın cinayetleri insanlık suçudur ve bu olaylar sadece bireysel suçlar olarak değerlendirilmemelidir. Kadına yönelik şiddet, topluma yönelik büyük bir tehdit olarak görülmeli ve bu tehdide karşı derhal harekete geçilmelidir,” dedi.

“İKBAL UZUNER VE AYŞENUR HALİL’İN KATLEDİLMESİ HEPİMİZİ SARSTI”

Açıklamada, son dönemde yaşanan bazı trajik olaylara da değinildi. İstanbul’da İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in Semih Çelik tarafından vahşice katledilmesi, toplumda derin bir üzüntü yarattı. Akçay, bu olayın, kadın cinayetlerinin ne kadar yaygın ve kontrol edilemez bir hale geldiğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, 8 yaşındaki Narin Güran’ın başına gelenlerin, şiddetin sadece kadınları değil, çocukları da hedef aldığını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

“TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ SESİNİ YÜKSELTMELİ”

Kadına yönelik şiddetin birçok bahaneyle mazur gösterilmeye çalışıldığına dikkat çeken Huriye Akçay, bu tür düşüncelerin kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi. Akçay, “Gelenekler, sapkın inanışlar veya kültürel gerekçelerle kadın cinayetlerinin normalleşmesi, sosyal medya malzemesi haline getirilmesi asla kabul edilemez. Toplumun tüm kesimlerinin bu tür olaylara karşı sesini yükseltmesi ve sorumluluk alması gerekir,” diyerek, toplumun birlikte mücadele etmesinin önemine vurgu yaptı.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI HEMEN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

Akçay, açıklamasında Denizli’de kasiyer Merve Acar’ı öldüren failin annesinin, duruşma çıkışında söylediği sözlerin toplumda yankı bulduğunu da hatırlattı. Failin annesinin, “İyi ki yapmışlar, ellerine kollarına sağlık” sözleri, cinayetin kendisinden daha çok şok etkisi yarattı. Akçay, bu olayın, kadına yönelik şiddetin bazı kesimlerde nasıl kabul görmeye başladığını gösterdiğini ifade ederek, toplumun acil olarak bu zihniyete karşı durması gerektiğini belirtti.