Meclis açılış oturumunun kapanmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salondan ayrılırken DEM Parti Eş Başkanlarının yanına geldi.

Bahçeli aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ın da olduğu milletvekilleriyle tokalaştı.

Geçtiğimiz aylarda Bahçeli'nin, DEM Partisi’ne karşı yaptığı sert açıklamalar hala hafızalardayken, bu hareketin tabi siyaset gündemine de bomba gibi düştü.  

Kısaca hatırlayalım o açıklamayı;

‘’DEM milletvekilinin maaşının ve bu terör yuvasına ödenecek Hazine yardımının derhal kesilerek terörle mücadeleye ve şehit ailelerine aktarılsın’’

Bahçeli, bu durumu daha sonra “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken, kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım diye düşünüyorum” şeklinde açıklamış olsa da, bu ani dönüş birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Yıllardır sert bir milliyetçi çizgide durarak DEM Partisi karşısında sert bir tutum sergileyen MHP Lideri Bahçeli’nin bu hareketi, ilk olarak sadece bir nezaket jesti mi, yoksa daha derin bir stratejik hamle mi diye düşündürüyor. 

Bahçeli, bölgenin giderek ısınan jeopolitik ortamında Türkiye’nin iç sorunlarını çözmeye yönelik yeni bir yol mu arıyor? 

Türkiye’nin güney sınırlarında ve genel olarak Ortadoğu’da artan gerilimler, dış güçlerin bölgede daha fazla nüfuz kazanmaya çalışması, ülke içinde daha güçlü bir birlik mesajı verilmesini zorunlu mu kılıyor?

Tek vücut olmanın zamanı mı geldi mi?

Dış tehditlerin arttığı bir dönemde, iç çekişmeleri bir kenara bırakarak ülkenin geleceğine odaklanma zamanı mı?

Milliyetçi tabanın ve parti içindeki bu radikal unsurların tepki gösterme potansiyeline rağmen, ülke içi barışı sağlama amacına hizmet eden daha geniş bir siyasi hamle olabilir mi?

DEM Partisi’nin doğuda ve Kürtler üzerindeki gücünü dikkate alırsak, olası bir Kürt ayaklanmasının ya da dış kışkırtmaların önüne geçmek için DEM ile diyalog yollarını açık tutmak istemesi fikri açıkçası bende ağır basan düşünce…

Peki bu konuda hakkında CHP Lideri Özgür Özel’in DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile katıldığı opera dinletisinde Opera Sanatçısı Pervin Chakar’ın elini öpmesini, ‘’Meğer değişim dedikleri, PKK sevdasındaki yoğunlukla ilgiliymiş’’ diyerek eleştiren MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak nasıl değerlendiriyor?

Bahçeli, bu stratejik hamle ile iç dinamikleri kontrol altına alarak ulusal birliğin pekişmesine katkı sunabilir mi bilinmez.

Ancak önümüzdeki süreçte, Bahçeli’nin bu tavrının kalıcı mı olacağı yoksa kısa vadeli bir adım mı olduğu hep birlikte göreceğiz…