Gözden kaçırmayın

Milletvekili Olgun; Devlet ile halkın arasında bir köprü görevi görüyorlarMilletvekili Olgun; Devlet ile halkın arasında bir köprü görevi görüyorlar

Saadet Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Beytullah Karataş, depremin Afyonkarahisar’ın değişmez bir gerçeği olduğunu vurgulayarak, ciddi ve topyekün bir hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti. Karataş, 3 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremin ardından ülkenin büyük kayıplar verdiğini hatırlatarak, benzer acıların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirtti.

"DEPREM DEĞİL, TEDBİRSİZLİK ÖLDÜRÜR"

Başkan Beytullah Karataş, yaptığı açıklamada Afyonkarahisar'ın da diğer birçok şehir gibi fay kuşağında bulunduğuna dikkat çekti. Karataş, "Deprem, yeryüzünün bir gerçeği olduğu gibi Afyonkarahisar'ın da bir gerçeğidir. Çok iyi bilmeliyiz ki; deprem değil, tedbirsizlik ve bilinçsizlik öldürür." dedi.

AFYONKARAHİSAR DEPREME HAZIR MI?

Karataş, Afyonkarahisar'ın olası bir deprem karşısında yeterli hazırlığa sahip olup olmadığı sorusunu gündeme getirerek, "Ne yazık ki hazır değiliz. Maalesef ülkemizde depremler on yıllık periyotlarla büyük yıkımlara neden oluyor ve sonrasında yeni depreme kadar unutuluyor. Bu durum, gereken önlemleri daha acil hale getiriyor." şeklinde konuştu.

5 MADDELİK TEDBİR ÇAĞRISI

Saadet Partisi İl Başkanı Karataş, Afyonkarahisar’da yaşanabilecek olası bir depreme karşı alınması gereken tedbirleri 5 ana başlık altında sıraladı:

1- Riskli Yapıların Acil Tespiti ve Güçlendirilmesi

Afyonkarahisar’daki eski yapıların çoğunun deprem yönetmeliğine uygun olmadığını belirten Karataş, belediyelerin tüm yapıların envanterini çıkarması gerektiğini söyledi. Riskli binaların acilen tespit edilip güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

2- Deprem Toplanma Alanlarının Arttırılması ve Düzenlenmesi

Mevcut toplanma alanlarının yetersiz ve altyapı açısından eksik olduğunu ifade eden Karataş, yeni toplanma alanlarının belirlenmesi ve tam donanımlı hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

3- Deprem Eğitim ve Farkındalık Programları

Karataş, Afyonkarahisar'da deprem farkındalığı ve eğitimlerinin artırılmasının önemine değinerek, belediyelerin bu konuda halkı bilinçlendirecek programlar düzenlemesi gerektiğini söyledi.

4- Erken Uyarı ve Deprem İzleme Sistemlerinin Kurulması

Modern teknolojinin sunduğu imkanlarla fay hatlarının sürekli izlenmesi gerektiğini dile getiren Karataş, Afyonkarahisar Belediyesi'nin uzman kurumlarla iş birliği yaparak bir erken uyarı sistemi kurması gerektiğini belirtti.

5- Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlamasında Deprem Gerçeğine Uygunluk

Şehrin gelecekte depreme dayanıklı bir yerleşim yeri olabilmesi için kentsel dönüşüm projelerinin hızla başlatılması gerektiğini söyleyen Karataş, yeni yapılacak imar planlarının da deprem riskine uygun şekilde düzenlenmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.

"DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

Karataş, Afyonkarahisar'ın jeolojik yapısı göz önünde bulundurularak acilen bir "Afet Müdahale Planı, Afet Risk Yönetim Modeli" oluşturulması gerektiğini belirtti. Mühendis, mimar ve uzmanlarla birebir görüşmeler yaptıklarını aktaran Karataş, şehrin geleceği için ciddi bir hazırlık sürecine girilmesi gerektiğini söyledi.