Afyonkarahisar’da son dönemde gündemden düşmeyen bir konu var; Baro Başkanlığı seçimi.

Mevcut Baro Başkanı Turgay Şahin’in AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı olmasıyla birlikte, bu görev için gözler kimin Baro Başkanı olacağına çevrildi.

12 Ekim’de yapılması planlanan Baro Başkanlığı seçimleri yeterli çoğunluk sağlanamazsa 19 Ekim’de yapılacak.

Geçtiğimiz dönem mevcut başkan Turgay Şahin’in karşısında tek aday vardı.

14 yılın ardından Turgay Şahin yeniden aday olmayacak ve bu dönemde Baro Başkanlığı için üç yeni isim yarışacak.

İYİ Partili Sedat Toprak, CHP’li Melehat İpek Yılmaz Göktürk ve bir öncesi dönem Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan döneminde Millet Partisi’nden Bolvadin Belediye Meclis Üyeliği yapmış Yunus Pektaş.

Her birine bu vesileyle başarılar diliyorum…

Adaylar, farklı siyasi arka planlara sahip olsa da, Baro Başkanlığı seçimlerinin siyasetten bağımsız, avukatların ortak çıkarlarına hizmet edecek bir yarış olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Tabi Baro Başkanlığı bir siyaset seçim değil ancak avukatların siyasi ideolojileri göz önünde bulundurulunca ve mevcut Baro Başkanı Turgay Şahin’in AK Partili olunca da pek çok iddia ortaya atılıyor.

Bunlardan birisi Turgay Şahin’in seçime yaklaşırken AK Parti içinden kendine yakın bir ismi Baro Başkanlığına aday göstermesi idi.

Diğer iddia ise, CHP’ye yakınlığı ile bildiğimiz ve şuanda da Baro Başkanlığı Yönetiminde bulunan Genel Sekreter Melehat İpek Yılmaz Göktürk’ü destekleyeceği idi.

Hepsini Başkan Şahin’e sordum.

Turgay bey, 14 yıldır sürdürdüğü Baro Başkanlığı görevinde siyasi ideolojisini hiçbir zaman gizlemediğini, ancak bu görevde siyasi kimliğinden çok, gönül meselesiyle hareket ettiğini söylüyor.

Söylentilere de yanıtı netti Turgay beyin:

‘’Şuan ki adaylarda da siyasi tercihleri olsa da Baro Başkanlığında siyasi kimliklerinin adı dahi geçmemektedir. Dolayısıyla da, kendime yakın bir aday çıkartacağım söylentileri tamamen asılsızdır. AK Parti adına bir aday yoktur.’’

Turgay bey, Melehat İpek Yılmaz Göktürk’ü de destekleyeceği söylentilerine de cevap verdi.

‘’Hepsi benim kardeşimdir, ben hepsinin abisiyimdir.’’

Günü geldiğinde Turgay beyde elbette oyunu kullanacak.

Kime oy vereceğini bilmesek de şuan için Baro Başkanlığında iki isim daha çok öne çıkıyor gibi…

Sanıyorum bu iki aday arasında rekabetli bir çekişme yaşanacak.

Her ne kadar siyasi bir yarış değil desek de, avukatların siyasi eğilimleri göz önünde bulundurulduğunda, seçimlerin politik bir arenaya dönüşme riski de var.

Şimdiden ortaya atılan iddialarda bunun bir göstergesi…

Afyonkarahisar Barosu’nun siyasetten bağımsız kalma mücadelesinin bir göstergesi olacak mı, yoksa siyasi etkilerin altında mı şekillenecek?

Bunu bu seçimler yaklaştıkça göreceğiz diye düşüyorum.