Gözden kaçırmayın

Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?

 

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmaması gerektiğini belirtti. Sayar, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapmama kararı aldığını ve 2. dönem beyanname verme süresinin yaklaştığını vurguladı.

Erdal Sayar, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından defalarca dile getirilen geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin sakıncalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dikkate alınmadığını ifade etti. Sayar, birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesini gerektiren sebeplerin ikinci dönemde daha fazla olduğunu belirtti.

Bilançolar ve Envanter İşlemleri

Sayar, bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtların yeterli olmadığını, başta stoklar olmak üzere tüm varlıkların fiili envanter işlemine tabi tutulması gerektiğini söyledi. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmasının küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için ek yük, zaman ve kaynak açısından verimsiz olacağını ifade etti. Ayrıca mevzuattaki belirsizlikler ve üç aylık sürelerde yapılacak düzeltmelerin mali tablolara olan etkisinin sınırlı olacağını belirtti.

20 Yıllık Uygulama ve Mevcut Durum

Geçici verginin yaklaşık 20 yıllık uygulamasında gelir idaresinin gelir tablosunun düzenlemesini yeterli gördüğünü ve bilanço çıkarılmasını istemediğini hatırlatan Sayar, bu durumun küçük işletmelerde ciddi faaliyet sürdürme zorluklarına yol açabileceğini ve ülke ekonomisine zarar verebileceğini belirtti.

Haber: Esra Dağ