Gözden kaçırmayın

Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, Kocaöz Kasabasında salatalık üreticileriyle bir araya gelerek, onların yaşadığı sıkıntıları dinledi. Mısırlıoğlu, "Bugün buraya salatalık üretici kardeşlerimin sorunlarını dinlemek ve onların sesi olmak için geldim. Bildiğiniz gibi kornişon salatalık üreticilerimizin ürün toplama ve satma konusunda ciddi sıkıntıları var" dedi.

"ELEK AYARLARIYLA OYNANARAK ÜRETİCİLER MAĞDUR EDİLİYOR"

Kocaöz Sulama Kooperatifi Başkanı Harun Çöyğün’ün aktardığı sorunlara değinen Mısırlıoğlu, "Çiftçilerimiz, aracı kurumların elek ayarlarıyla oynaması sonucu salatalıklarını olması gereken fiyatlardan satamıyor. Bu durum, üreticinin hem maliyetini karşılayamamasına hem de emeklerinin karşılığını alamamasına neden oluyor" diye konuştu.

"FABRİKALAR ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR"

Başkan Mısırlıoğlu, çiftçilerin üretim maliyetlerinin sürekli arttığını ve buna karşın ürünlerini satma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. "Geçen yıl 700 liraya aldıkları tohumun kilosu bu yıl 1400 liraya çıktı. Üretici kardeşlerimiz, fabrikaların keyfi uygulamaları yüzünden tarlalarındaki ürünleri toplamayı bile göze alamıyor" dedi.

"DEVLETİN TARIM POLİTİKALARI YETERSİZ"

Mısırlıoğlu, devletin tarım ve üretim planlamasında yetersiz kaldığını vurgulayarak, "Çiftçimiz derdini anlatmaya gittiği Tarım İl Müdürlüğü’nden ayrıldıktan bir gün sonra, salatalık alım fiyatını dalga geçer gibi bir lira düşürdüler. Devleti yönetenler çiftçimizin derdinden bihaber" şeklinde konuştu.

Mısırlıoğlu, Afyonkarahisar milletvekillerine çağrıda bulunarak, "Gelin, hemşerilerimizin elinden tutalım, aracı kurumların baskısına karşı onları koruyalım. Çiftçilerimizin doğdukları topraklarda helal kazançları ile doymasını sağlayacak alt yapıyı birlikte oluşturalım," dedi. Ayrıca, çiftçilerin bu durum karşısında zor durumda kaldığını belirterek, "Çiftçimiz, salatalık ekili tarlasını sürmek zorunda kalacak. Bu, üreticiye yapılan büyük bir haksızlıktır" ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİLERİN DERMANI KALMADI"

Kocaöz Sulama Kooperatifi Başkanı Harun Çöyğün de yaptığı açıklamada, salatalık üreticilerinin yaşadığı zorlukları dile getirdi. "60 dönüm ekili alanım var ve on gündür salatalık toplamıyorum. İşçi parasını, elektrik, gübre, ilaç parasını karşılayamıyoruz. Bu işi götürmeye dermanımız kalmadı" diyerek üreticilerin çaresizliğini anlattı.

"ÇİFTÇİMİZ ÇARESİZLİK İÇİNDE"

Salatalık üreticisi Süleyman Çöyğün ise bankalara olan kredi borçlarından ve üretim maliyetlerinin altından kalkamamaktan şikayetçi. "Bu tarlaya 450 bin lirayı aşan masrafım oldu, ama elime geçen sadece 100 bin lira. 12 nüfus bu tarlaya bakıyor. Tarlayı sürmek zorunda kalacağım, yazık günah değil mi?" diyerek, çiftçilerin içinde bulunduğu çaresiz durumu ifade etti.

 

HABER: NURBANU SOY