Gözden kaçırmayın

Kültürel hazine yüzde 86 tamam!Kültürel hazine yüzde 86 tamam!

25 yıldır etliekmek  ustası olan 7 yıldır Afyon’da etliekmek işini yapan Ramazan Keleş ikisinin arasında ki temel farkları anlattı.

İKİSİNİN ARASINDA Kİ TEMEL FARK BAKIN NEYMİŞ?

Aslında Afyon pidesi ile Konya etliekmeğinin birebir aynı olduğunu söyleyen Keleş,” O da kıyma, domates, biber, soğandan oluşuyor Konya Etli ekmekte de. Bizim Konya etli ekmeğimizin özelliği, unlarımızdan ötürü, bizim Konya unları. Buranın unlarından Konya etliekmeğini yapamıyorum. Hamuru sert düşüyor, sünmüyor, kopuyor. Hani bizim Konya'mızda da aynı. 10 çeşit un var ama hepsi bu etliekmeği çıkarmıyor. Bu demek değil ki Afyon'un unu kötü değil. Afyon'un unu iyi ama bizim etliekmeğimiz için müsait değil. Bizim Konya'mızın 3-4 çeşit unları harmanlanarak, 1.5 metre, 2 metreye kadar sündürüp, çıtır çıtır yapıp, mideyi rahatsız etmeyen bir ürün çıkıyor.” dedi.

ESKİDEN ETLİ EKMEKTE AFYONUN KIYMALI ETLİ PİDESİ GİBİYMİŞ

 Eskiden aslında Konya etliekmek de Afyonun kıymalı pidesi gibi olduğunu vurgulayan Keleş şunları ekledi: “Eskiden aslında Konya etliekmekte, Afyonun etli pidesi gibi kısa ve genişmiş. Biraz da kalın olurmuş. Bunu zamanla ustalarımız geliştirmiş. Kısa geniş olacak, uzun olacak derken, böylelikle ürün patladı gittiler gibi uzatmışlar. Var Herkesin damak tadı, zevki, keyfi. Burada da müşterilerim var Afyonlu. Konya etliekmeği bu ne kardeşim, incecik, upuzun diyor. Bana kısa at diyor, geniş at diyor, eski usulü olsun diyor. Her müşterinin isteğine göre yapıyoruz. Ama Konya etli ekmeğinin uzun ve çıtır olmasının özelliği un ve ustalık.”

Haber: Elveda Mihriban Danabaş