Gözden kaçırmayın

Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?

VPN yoluyla engellenmiş web sitelerine erişim sağlamak ya da DNS ayarlarını değiştirmek, ciddi güvenlik risklerini beraberinde getiriyor. Kullanıcılar, bu yöntemler aracılığı ile kısıtlı erişime sahip platformları kullanabilseler de, bu durum güvenliklerini ciddi anlamda tehlikeye atabiliyor.

ÜCRETSİZ VPN HİZMETLERİ TEHLİKELİ OLABİLİR

Türkiye, VPN kullanımında dünya genelinde ön plana çıkan ülkelerden biri olarak dördüncü sırada yer alıyor. Hem erişim kısıtlaması bulunan sitelere giriş yapmak hem de şirket içi güvenilir ağ altyapıları oluşturmak için VPN hizmetlerine talep gösteriliyor. Ücretli ve ücretsiz hizmet sunan birçok VPN şirketi bulunurken, özellikle ücretsiz VPN hizmetleri kullanıcıların veri trafiğini ele geçirme amacıyla güvenilmez kaynaklar tarafından sağlanıyor olabilir. Kötü niyetli yazılımların VPN yazılımlarına entegre edilebildiği ve kullanıcının kişisel bilgilerinin ele geçirilebileceği uyarıları yapılıyor. Bu nedenle güvenli bir VPN sağlayıcısı seçilmesi ve ücretsiz VPN hizmetlerinden kaçınılması gerektiği vurgulanıyor.

VERİ HIRSIZLIĞINA VE ZARARLI YAZILIMLARA MARUZ KALMALARINA SEBEP OLABİLİYOR

Diğer yandan, DNS ayarlarının değiştirilmesi, VPN kadar basit bir yöntem olmasına rağmen yanlış uygulamalar sonucu daha fazla zarara yol açabiliyor. Dinamik olarak kullanılan DNS ayarlarının, güvensiz sağlayıcılar tarafından yönlendirilmesi kullanıcıların izlenmesine, veri hırsızlığına ve zararlı yazılımlara maruz kalmalarına sebep olabiliyor. DNS ayarlarını güvenilir olmayan sunuculara yönlendiren kullanıcılar, kendilerini kimlik avı saldırıları karşısında savunmasız bulabilirler.

360 MİLYONDAN FAZLA KULLANICI VERİSİ ÇALINDI

Son raporlara göre, VPN kullanıcılarının verileri sibernetik saldırılar sonucunda çalınabiliyor. Geçen yıl ücretsiz bir VPN hizmeti sağlayıcısına yönelik yapılan saldırıda, 360 milyondan fazla kullanıcı verisi çalınmış durumda. Çalınan veriler, dark web üzerinde satışa sunularak kötü amaçlı kullanıma açık hale geldi. Kullanıcıların güvenliğini korumak için sadece güvenilir VPN ve DNS sağlayıcılarını tercih etmeleri ve antivirüs yazılımları kullanmaları önem arz ediyor.

Haber: Elveda Mihriban Danabaş