Gözden kaçırmayın

Tarihi Kuyulu Camii'ne saygısızlıkTarihi Kuyulu Camii'ne saygısızlık

Ali Oosman Okşar ile gerçekleştirdiğimiz röportajda yapay zeka sistemlerinin şehre faydaları ve insanlara açtığı yeni iş  olanaklarını ele aldık, işte gerçekleştirdiğimiz röportaj;

Türkiye’de bazı şehirlerde orman yangınlarını önlemek için yapay zeka sistemleri kurulmuş durumda Afyonkarahisar’da bu sistem mevcut mu?

Bildiğim kadarıyla hayır Afyonkarahisar’da henüz böyle bir sistem kurulmadı.

 Bahsettiğimiz sistemler Afyonkarahisar’da orman mesire alanlarında kurulursa nasıl bir işleyiş olur?

Ormanlık ve mesire alanlarında geçmiş tecrübeye dayanarak nelerden yangın çıkabilir bu durumlar belirlenir bununla beraber ormanlık alanlara yakın istasyonlar kurularak yapay zeka sistemlerine bu veriler ve sisteme entegre edilir. Sisteme entegre edilen verileri veya benzer durumları algılayan yapay zeka gerekli yerlere acil durum çağrı ve bildirimi gönderir. Bu sayede yangınlar büyük manada kontrol altına alınır veya engellenir. Unutmayalım ki yapay zeka çıkan yangını önleyemez ama büyük ölçüde yangın çıkma olasılığını ortadan kaldırır ve çıkan yangının en hızlı şekilde kontrol altına alınmasını sağlar

Bahsettiğimiz bu yapay zeka modeli evlerde şu anda kullanılabilir mi ?

Elbette kullanılabilir. Unutmayalım ki bu sistemlerin hepsi birer dijital dönüşüm sistemidir müşteriler geliştirilen akıllı ev modellerine eğer isterlerse yapay zeka destekli bu sistemi de entegre ettirebilir.

Müşteri bu sistemi nereden temin edebilir?

Eğer müşteri isterse bunun için dijital dönüşüm şirketine giderek talebini belirtirse evine bu sistemi kolaylıkla kurdurabilir. Afyonkarahisar’da henüz akıllı ev sistemlerinin içinde kendiliğinden bulunan bir sistem olmadığı için müşterinin dijital dönüşüm şirketlerine gidip bu sistemi kurdurması gerekir. Şu anda Afyonkarahisar’da yalnızca bizim şirketimizde bahsettiğimiz sistem mevcut ve biz bu sistemi ilk olarak ATSO binasına kuruyoruz.

İnsanlar yapay zekadan çok korkuyor gerçekten düşünüldüğü kadar korkunç mu?

Hayır yapay zeka korkulacak veya bu kadar büyütülecek bir şey değil. İnsanlar henüz yapay zeka

İle yeni yeni tanıştığı için bu kadar korkuyor fakat korkulacak bir durum değil aksine iş yükünü büyük ölçüde hafifletiyor.

İş yükünü hafifletmesi ile insanlar bir çok alan  ve sektörde işsiz kalmaktan korkuyor siz bu durumda ne düşünüyorsunuz?

Aslında az önce söylediğim gibi korkulacak hiçbir şey yok insanlar sadece yapay zeka ile yeni yeni tanışıyorlar ve korkuları bu yüzden. Yapay zeka kimseyi işsiz bırakmıyor bir yerde olay bakış açısı ile ilgili. Yapay zeka ile beraber endüstri çağından data çağına geçiş başladı bu bir dönüşüm ve yapay zeka ile beraber dünyanın en kıymetli ve paha biçilmez şeyi olan zamandan büyük oranda tasarruf ediliyor. Bizlerin yaptığı işi yapay zekanın zamandan büyük ölçüde  tasarruf ederek bizlere de yeni sektörler ve yeni iş alanları açılıyor

HABER:ESRA DAĞ