Gözden kaçırmayın

Kültürel hazine yüzde 86 tamam!Kültürel hazine yüzde 86 tamam!

Ortaçağ'da hayvanların yargılanması, tarih boyunca birçok kişinin ilgisini çeken ilginç bir uygulama olmuştur.Ortaçağ’da bu akıl almaz uygulama özellikle Fransa ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın durumdaydı. Bu uygulamanın ilk örneği 1266 yılında Fransa’da bir domuzun idamı ile başlıyor.

HAYVANLARIN YARGILANMA SÜRECİ

Yargılama ise çoğunlukla kilisede papazlar veya mahkemelerde yapılıyor, şahitler dinleniyor avukatlar tutuluyor suçlu hayvanlar savunuluyor suçlu görülürse idam ediliyor. Bu uygulamanın altında yatan ana sebep ise o dönemde insanların dine körü körüne bağlı olması ve hayvanlarında tıpkı insanlar gibi suç işleyebileceğine ve bu suçların Tanrı tarafından cezalandırılmak isteneceği düşüncesiydi.

ORTAÇAĞ DÖNEMİ’NİN EN ÜNLÜ VAKKALARI

1.       Beşikte uyuyan bir bebeği öldürdüğü gerekçesi ile İnsan kıyafetleri giydirilerek idam edilen domuz

2.       1474 yılında bir horozun yumurtlama iddiası ile mahkemeye başvuran halk horozun şeytan olduğuna karar vererek yakılıyor.

3. Eylül 1916 yılında ise sirk fili bakıcısını öldürdüğü için cinayet suçundan idam edilmiş

4. Tarihte “Devrimci Papağan” olarak bilinen sahipsiz bir papağan monarşinin ardından “yaşasın kral!” diye bağırmasının ardından mahkemeye çıkarılmış ve devrimi öven sloganı ezberlemesinin ardından idam edilmekten son anda kurtulmuştur.

ORTAÇAĞ’IN GÜNÜMÜZE YANSIMASI

Günümüzde hayvanlarında tıpkı insanlar gibi yargılanması tarih kitaplarında kalsa da  bu olaylar, hukuk sistemlerinin ve toplumların zamanla nasıl evrildiğini  ve değiştiğini anlamak için önemli bir bakış açısı sunuyor. Ortaçağ'daki bu ilginç uygulamalar, tarih boyunca insan davranışlarının ve inançlarının nasıl şekillendiğine dair önemli ipuçları veriyor. Öyle ki şuan ki toplumda da akıl varlığına inanılmayan hayvanların yerine insanlar kararlar veriyor.

TOPLUM İKİYE BÖLÜNÜYOR

Ortaçağ’dan günümüze değişen en belirgin düşünce  hayvanların insanlar gibi akıl yetisine sahip olmamaları olurken insanların hayvanalar üzerinde her türlü söz hakkına sahip olması günümüzde tartışma konusuna sebep oluyor.  Günümüzde sokak köpeklerinin uyutulması yasasının onaylanması da bu tartışma konularından biri olurken mecliste sokak köpeklerinin uyutulması belli bir kitlenin onayından geçerken vatandaşların belli bir kısmının bu yasaya tepki göstermesi ve yasanın biran önce iptal edilmesini istemesi topum arasında fikir ayrılıkları ve bölünmelere neden oluyor.

HABER: ESRA DAĞ