Gözden kaçırmayın

Gaziler miniklerle buluştuGaziler miniklerle buluştu

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı olarak kiralanmasını sağlayacak bir yönetmelik yayımladı. "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ARAZİ TESPİT KOMİSYONU KURULACAK

Yönetmelik kapsamında, kiraya verilecek tarım arazilerinin belirlenmesi için il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde bir Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, il müdür yardımcısı veya ilçe müdürü başkanlığında beş asil ve iki yedek üyeden oluşacak. Komisyon, uydu görüntüleri, kadastro verileri ve yerinde yapılan kontrollerle işlenmeyen arazileri tespit edecek.

KİRALAMADA ÖNCELİK YEREL HALKA VERİLECEK

Kiralama işlemleri sırasında, arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları öncelikli olacak. Aynı arazi için birden fazla talep olması durumunda, en yüksek teklifi veren kişi veya kuruluş kiracı olarak belirlenecek. Kiralanan tarım arazisi, 15 gün içinde kiracıya teslim edilecek ve Bakanlık tarafından belirlenen kayıt sistemine işlenecek.

KİRA BEDELİ KOMİSYONCA BELİRLENECEK

Kira bedeli, Arazi Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek olan rayiç bedelin altına düşmeyecek. Kira geliri, arazi sahibine ödenecek; ancak, arazi sahibine ulaşılamaması durumunda, kira bedeli bir kamu bankasında açılacak hesapta nemalandırılacak. Bu sayede arazi sahiplerinin hakları korunmuş olacak.