Gözden kaçırmayın

Yeni istihdam kapıları aralanıyorYeni istihdam kapıları aralanıyor

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye'nin madencilik ihracatında kaydettiği büyümeyi açıkladı. Ocak-Ağustos 2024 döneminde Türkiye genelindeki maden ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 oranında artış gösterirken, Ege bölgesinden gerçekleştirilen maden ihracatı ise %33’lük bir artış kaydetti. Bu başarının arkasında, özellikle doğal taş sektöründe işlenmiş ürünlere odaklanarak ihracatın artırılması stratejisi yatıyor. Alimoğlu, Egeli doğal taş ihracatçılarının 2024 yılında yaptıkları her 100 dolarlık ihracatın 64 dolarının işlenmiş ürünlerden oluştuğunu vurguladı.

EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Türkiye'nin maden ihracatında en büyük pazarların Çin, İspanya, İtalya, ABD ve Rusya olduğu belirtilirken, doğal taş sektöründe en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ise ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Almanya ön plana çıktı. Doğal taş ihracatçıları, özellikle işlenmiş ürünlere odaklanarak pazarlarını genişletmeye çalışıyor.

2025 HEDEFLERİ VE YENİ FUAR KATILIMLARI

Alimoğlu, 2025 yılı için önemli ihracat hedeflerini de paylaştı. Ticaret Bakanlığı ile birlikte uzak ülkelere yönelik sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Bu kapsamda, 2025 yılının ilk yarısında yapılacak organizasyonlar hakkında üyeleri bilgilendireceklerini söyledi. Ayrıca, Türk doğal taş sektörünün Xiamen Fuarı'nda en hareketli bölüm olan A6 holünde yer alacağını ve bu fuarın sektör için büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Çin pazarı üzerinde de duran Alimoğlu, Çin'in Ocak-Temmuz 2024 döneminde doğal taş ithalatının %9 oranında arttığını ve birçok kentsel dönüşüm projesine kredi sağlanacağını belirtti. Bu gelişmelerin, Çin'deki varlıklarını kalıcı hale getirmek için önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

LONDRA VE KORE BUİLD WEEK FUARLARA KATILIM

Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2025 yılında Londra'da düzenlenecek olan Surface Design Show fuarına da info stant ile katılım sağlayacaklarını ve eş zamanlı bir ticaret heyeti düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. Bunun yanında, Korea Build Week Fuarına da milli katılım düzenlemek üzere çalışmalar başlatıldı. Alimoğlu, "Yeni Dönem Doğal Taş Pazarlama ve Strateji Geliştirme" Ur-ge kümesi için belirlenen hedef ülkelere yönelik ticaret heyeti ve info stant katılımlarının planlandığını belirtti.

AMORF DOĞAL TAŞ PROJE VE TASARIM YARIŞMASI 2025'TE DÜZENLENECEK

Alimoğlu, bu yıl ekonomik daralma ve tasarruf tedbirleri nedeniyle AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'nın organize edilmediğini ancak 2025 yılında bu etkinliğin yeniden düzenleneceğini müjdeledi. Yarışmanın ödül töreni ile ihracat şampiyonları ödül töreni, "Doğal Taş Gala Gecesi" adı altında bir araya getirilecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİR MADENCİLİK VURGUSU

Ege Maden İhracatçıları Birliği, her faaliyetinde sürdürülebilir madencilik ilkesini vurguluyor. İbrahim Alimoğlu, madenlerin insan hayatının her alanında önemli bir yeri olduğunu ve Türkiye'nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandırmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Egeli madencilerin Muğla'daki orman yangınlarının söndürülmesinde gösterdikleri katkıyı da hatırlatarak, madencilerin her türlü doğal afette insan gücü ve ekipman desteği sağladığını ifade etti.