Gözden kaçırmayın

Vali Yiğitbaşı, İl Merkezinde Görev Yapan Muhtarlarla Bir Araya GeldiVali Yiğitbaşı, İl Merkezinde Görev Yapan Muhtarlarla Bir Araya Geldi

İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP), 2021 yılında Türkiye genelinde yürürlüğe giren ve şehirleri afetlere karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla oluşturulmuş sürdürülebilir planlardır. 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in de katılımıyla bir çevrimiçi video konferans düzenlendi. Toplantıya, illerden katılan valiler ve İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu üyeleri de katıldı.

TÜRKİYE AFET RİSK AZALTMA PLANI VE İLLERİN İLERLEME DÜZEYLERİ

Toplantıda, İçişleri Bakan Yardımcısı Aktaş ve AFAD Başkanı Memiş, afet risk azaltma çalışmalarının afet yönetimindeki önemine dikkat çekerek, Türkiye Afet Risk Azaltma Planı ve İl Risk Azaltma Planları'ndaki eylemlerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, afetlere dirençli şehirler oluşturma sürecinde her kurumun, belediyenin ve ilgili tüm birimlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği ifade edildi.

AFYONKARAHİSAR’IN İRAP İLERLEME DURUMU

Çevrimiçi toplantının ardından Afyonkarahisar İl AFAD Müdürlüğü, ilin İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ve bu planda yer alan eylemlerin ilerleme düzeyleri hakkında bilgi sundu. Afyonkarahisar İRAP kapsamında, 1 amaç, 17 hedef ve 287 eylem bulunuyor. Bu eylemlerden 65’i tamamlanmış olup, genel ilerleme düzeyi %42'ye ulaşmış durumda. Bu oran, Türkiye ortalamasının üstünde olarak değerlendiriliyor ve ilin afetlere karşı hazırlık sürecinde olumlu bir tablo çiziyor.

AFETLERE DİRENÇLİ BİR AFYONKARAHİSAR İÇİN İRAP’IN ÖNEMİ

Afyonkarahisar’da yürütülen İRAP eylemleri, afetler öncesinde yapılacak her bir yatırımın, sonrasında oluşacak maddi ve manevi zararları büyük ölçüde engelleyeceğini öngörüyor. İl AFAD Müdürlüğü yetkilileri, bu eylemlerin yalnızca kurumlar tarafından değil, aynı zamanda vatandaşlar, özel sektör ve STK’lar tarafından da desteklenmesi gerektiğini belirtti. Afet bilinci eğitimlerinin yaygınlaşması ve halkın bu konuda bilinçlenmesi, şehrin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesinde kritik bir rol oynuyor.