Gözden kaçırmayın

  Dünya boşanma oranı açıklandı, Bakın Türkiye kaçıncı sırada? Dünya boşanma oranı açıklandı, Bakın Türkiye kaçıncı sırada?

2016 yılı öncesinde B sınıfı ehliyet almış olan sürücüler için kritik bir uyarı yapıldı. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, bu tarihten önce alınan eski tip ehliyetlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Yenileme süresi 31 Aralık 2024'te sona erecek ve bu tarihten sonra ehliyetini yenilemeyenler ciddi cezalarla karşılaşacak.

EHLİYET YENİLEME SÜRESİ UZATILDI

Daha önce, 2016 öncesi ehliyet sahibi sürücüler için yenileme süreci uzatılmıştı. Yapılan açıklamada, eski tip ehliyetlerin değişimi için tanınan sürenin, 31 Aralık 2022’den itibaren 2 yıl daha uzatıldığı duyurulmuştu. Ancak bu süre, 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor.

YENİLEME YAPMAYANLAR İÇİN YÜKSEK CEZA RİSKİ

2025 yılı itibariyle ehliyetlerini yenilemeyen sürücüler, özellikle 15 TL olan yenileme ücretini ödemezlerse, 12 bin TL'yi bulan bir ceza ile karşı karşıya kalacak. Bu durum, trafikte eski ehliyetiyle yakalanan sürücüler için ciddi bir maddi yük getirecek.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER

Ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması gerekiyor. İşte yenileme işlemi için gerekli olan belgeler:

  • Kimlik kartı veya pasaport
  • Güncel biometrik fotoğraf
  • Geçerli bir sağlık raporu
  • Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
  • Mevcut ehliyet
  • Adli sicil kaydı
  • Yenileme ücreti: 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)

Bu belgelerle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınarak, belirlenen günde başvuruda bulunulması yeterli olacak.

2025'TE CEZALAR KAPIDA

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, eski ehliyetiyle trafikte yakalanan sürücüler, yenileme işlemini gerçekleştirmedikleri takdirde yüksek cezalar ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle sürücülerin, belirtilen süre içinde ehliyetlerini yenilemeleri büyük önem taşıyor.