Gözden kaçırmayın

Korkmaz’dan sağlık personellerini sevindirecek haber!Korkmaz’dan sağlık personellerini sevindirecek haber!

 Ortopoksvirüs cinsine ait olan bu virüs, insana tipik olarak enfekte kişi veya hayvanlarla olan doğrudan temas yoluyla bulaşmaktadır. Ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk, virüsün yol açtığı başlıca semptomlar arasındadır. Ayrıca, yüzde, ellerde, ayaklarda ve ağızda görülen, daha sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşen döküntüler tipik belirtiler arasındadır.

VİRÜSÜN ASIL KAYNAĞI BİLİNMİYOR

 Mpox virüsü, artık görülmeyen ve tarihe karışan çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile aynı virüs ailesinden gelmektedir. Ancak, maymun çiçeği virüsü daha hafif etkiler sergilemekte ve yalnızca nadir durumlarda ölüme yol açmaktadır. Hastalığın adı "maymun çiçeği" olsa da, virüsün asıl kaynağı henüz bilinmemektedir. Virüs, özellikle Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) aracılığıyla insanlara geçtiği ifade edilmektedir.

İlk insan vakası 1970 yılında tespit edilmiş olsa da, dünya çapında bilinirlik, 2022'de meydana gelen salgınla birlikte artmıştır. Genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomları olan bu hastalık, kendi kendini sınırlayan doğası ile hastaların çoğunda kendiliğinden iyileşebilmektedir. Hastalığın yaygın belirtileri arasında ateş, kaşıntılı deri döküntüsü, lenf düğümlerinde şişme ve halsizlik bulunurken; şiddetli vakalarda hastalığın etkileri ağırlaşabilir.

Haber: Elveda Mihriban Danabaş