Gözden kaçırmayın

Korkmaz’dan sağlık personellerini sevindirecek haber!Korkmaz’dan sağlık personellerini sevindirecek haber!

VİRÜSÜN KÖKENİ VE TARİHÇESİ

Orta Afrika'da 1950'lerde keşfedilen ve çiçek hastalığına benzer semptomlar gösteren maymun çiçeği, insanlarda genellikle daha hafif seyreder ve bulaşıcılığı düşük seviyede olarak rapor ediliyor. Bu virüs, özellikle Batı Afrika ülkelerinin tropik yağmur ormanlarının yakınlarında görülmektedir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN TİPLERİ VE SALGINLARI

Virüsün iki ana türü bulunmaktadır: Batı Afrika'da bulunan ve 2022'deki küresel salgının sorumlusu olan "Clade II" ve Orta Afrika'da endemik olan "Clade 1". Bu türlerden "Clade 1b", mevcut salgında görülen ve daha şiddetli bir varyanttır.

BELİRTİLER VE SEMPTOMLAR

Maymun çiçeği virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları gibi ilk belirtilerle kendini göstermekte ve genellikle 14-21 gün süren bir iyileşme sürecine sahiptir. Ateşin düşmesiyle vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılı ya da ağrılı döküntüler ortaya çıkar ve bu lezyonlar tedavi edilmezse vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.

 BULAŞMA YOLLARI

Mpox, enfekte bir kişi ile yakın temas sonucu bulaşmaktadır. Cinsel ilişki, cilt teması, enfekte kişinin solunum yoluyla bulaşan damlacıkların yayılması ve enfekte kişinin kullanmış olduğu çarşaf, nevresim gibi kişisel eşyalar yoluyla hastalık aktarılabilir. 2022'deki küresel salgın çoğunlukla cinsel temas yoluyla yayılırken, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki mevcut salgın da benzer şekilde cinsel temastan kaynaklanmaktadır.

HANGİ GRUPLAR RİSK ALTINDA?

Hastalık özellikle cinsel olarak aktif kişilerde ve erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde daha sık görülüyor. Yeni cinsel partneri olanlar veya birden fazla partneri olan kişiler de risk altında. Ayrıca, semptomları olan kişilerle yakın temas halinde olan sağlık çalışanları ve aile üyeleri de virüsü kapabilir.

ÖNLEMLER VE İZOLASYON ÖNERİLERİ

Virüsle mücadelede yapılması tavsiye edilenler arasında hasta kişilerle temasın kaçınılması ve sık sık el yıkama yer alıyor. Mpox ile enfekte olan kişilerin, iyileşene kadar izolasyonda kalması gerekiyor ve Dünya Sağlık Örgütü iyileştikten sonra bile 12 hafta boyunca cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmasını öneriyor.

TEDAVİ VE AŞILAMA DURUMU

Mpox için çiçek hastalığında kullanılan tedavi yöntemlerinin etkili olduğuna dair göstergeler bulunsa da aşılar konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Halihazırda mpox için üç aşı bulunmakta, ancak bu aşılar özellikle risk altında olan bireyler ve enfekte kişilerle yakın teması olanlar için uygulanmaktadır. WHO genel bir aşılama programı tavsiye etmese de, ilaç üreticilerinin acil durumlar için mpox aşılarını ihtiyaç duyulan ülkelerde kullanıma sunmalarını istemektedir.

Haber: Elveda Mihriban Danabaş