Gözden kaçırmayın

Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?Bu yola bir üstgeçit olsa nasıl olur?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Türkiye’de finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ve düzeyinin artırılması amacıyla düzenlenen Alt Komisyon Toplantısına başkanlık yaptı. Taytak, finansal okuryazarlığın, bireyin finansal konularda karar alma, uygulama bilgi ve becerisine sahip olması anlamına geldiğini belirtti.

FİNANSAL OKURYAZARLIĞIN ÖNEMİ

Taytak, “Finansal okuryazarlık, bireyin gelirini akıllıca finanse edebilmesi, doğru yatırım ve tasarruflarla yönetebilmesidir” diyerek, bu konunun sadece bireyler için değil ülke ekonomisi için de önemli olduğunu vurguladı. Gelişmiş ülkelerin eğitim sisteminde önemli bir yeri olan finansal okuryazarlığın, Türkiye’de yeni yeni konuşulduğunu ifade etti.

TÜRK HALKININ FİNANSAL BİLGİ DÜZEYİ

Yapılan araştırmaların, Türk halkının finansal konularda yeterince bilgi sahibi olmadığını ortaya koyduğunu belirten Taytak, tasarruf yapmayı ve geliri akıllıca kullanmayı yönetsel yetenekler arasında sayarak, “Ekonomi herkesin hayatını etkiler. Ekonomik kavramları öğrenmek, haberleri anlamanıza, doğru finansal kararlar almanıza ve dünyayı yeni bir gözle görmenize yardımcı olabilir” dedi.

EKONOMİYE KATKI VE TASARRUFUN ÖNEMİ

“Doğru finansal kararlar, ülke ekonomisine katkı sağlar. Harcamayı yönetebilmek, finansal varlıkları doğru değerlendirmek tasarrufu getirir ve tasarruf yapmak da uzun vadeli düşünüldüğünde ülke ekonomisine katkı sağlar” diyen Taytak, tüketim toplumundan bilgi, teknoloji ve ekonomi toplumuna geçmenin önemli adımlarından birinin harcamaları kontrol altına almak olduğunu belirtti.

FİNANSAL OKURYAZARLIK DERNEĞİ'NİN ARAŞTIRMALARI

Finansal Okuryazarlık Derneği’nin yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, Türk halkının çok az kısmı finansal konularda bilgi sahibi. Ülkemizde insanlar son yıllarda geleceğe güvensizlik, belirsizlik ve kaygıdan kaynaklı para biriktirmeye başlamıştır.

EĞİTİM VE FİNANSAL OKURYAZARLIK İLİŞKİSİ

Hem Türkiye’de hem de dünyada yapılan araştırmaların, finansal okuryazarlık ile eğitim arasında paralellik olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Taytak, “Eğitim sadece bir meslek sahibi olmak ya da sadece okuyup yazabilmek için değil, bireyin hayat kalitesini artırmak, finansal gücünü artırmak ve geleceğe yatırım yapabilmesini sağlamak için de kritik önem taşıyor” dedi.

MERKEZ BANKASI VE ÖZEL SEKTÖR KATKILARI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2017 yılında ‘Herkes İçin Ekonomi’ sloganıyla başlattığı finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi çalışmalarının önemli bir adım olduğunu belirten Taytak, “Ancak yeterli değildir. Özel sektör kuruluşlarının da bu seferberliğe vereceği her türlü katkının hem ülke ekonomisi hem de bireyler açısından son derece önemli olduğunun altını çizmekte fayda vardır,” dedi. Taytak, “Parasını yöneten hayatı yönetir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

HABER: SELDA ŞENKAYA