Gözden kaçırmayın

Hüsnü Serteser TOBB GİK toplantısına katıldıHüsnü Serteser TOBB GİK toplantısına katıldı

Haziran ayında Türkiye'deki işsizlik oranı %9,2’ye yükseldi. Bu artış, özellikle enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle şekillendi. Aynı zamanda, okulların tatil dönemine girmesi ve 9 günlük Kurban Bayramı tatili gibi geçici etkiler de bu yükselişte önemli rol oynadı. Ancak, işsizlik oranının tek haneli seviyelerde kalması, ekonominin dirençli yapısını gösteriyor.

OVP TAHMİNİNİN ALTINDA SEYREDİYOR

2024 yılı geneli için Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinde %10,3 olarak öngörülen işsizlik oranı, Haziran ayında yaşanan artışa rağmen bu seviyenin altında kaldı. Bu durum, ekonominin istihdam yaratma kapasitesini koruduğunu ve hükümetin uyguladığı politikaların etkili olduğunu ortaya koyuyor.

CEVDET YILMAZ: "DENGEYİ KORUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, işsizlik oranındaki artışa ilişkin yaptığı açıklamada, dezenflasyon sürecinin devam ettirileceğini ve bu sürecin büyüme ve istihdam üzerindeki etkilerinin dikkatle izlendiğini vurguladı. Yılmaz, "Amacımız istikrar içinde dengeli büyümek, istihdam imkanlarımızı geliştirmek, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmaktır," dedi.

Yılmaz, reel sektör yatırımlarına dönük seçici kredi ve teşvikler, yatırım ortamını iyileştirici düzenlemeler, ihracatı önceleyen vergi oranları ve uygun koşullu finansman ile istihdam edilebilirliği artırmaya yönelik mesleki eğitim ve işgücü politikalarının izlenen politikalar arasında olduğunu belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELE VE BÜYÜME ARASINDA DENGE

Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadele ederken büyüme ve istihdam hedefleri arasında bir denge kurmanın zorluklarına değinerek, orta ve uzun vadede bu iki hedefin uyum içinde olduğunu ifade etti. Yılmaz, fiyat istikrarının öngörülebilirliği artırdığını ve güven ortamını pekiştirerek sürdürülebilir büyüme için güçlü bir zemin oluşturduğunu sözlerine ekledi.