Gözden kaçırmayın

Yüntaş’a yeni kazanç kapısı!Yüntaş’a yeni kazanç kapısı!

Karekod Uygulaması ile Güvenilir Gıdaya Kolay Erişim

*Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması’ resmen devreye girdi. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, marketlerdeki ürünlerin güvenilirliğini anında kontrol edebilecekler.*

Gıda güvenliğini sağlama ve tüketicilerin doğru bilgiye erişimini kolaylaştırma amacıyla hayata geçirilen ‘Karekod’ uygulaması, tüm zincir marketlerin hazırlıklarını tamamlamasının ardından devreye girdi. Tüketiciler, marketlerde ürünlerin karekodlarını okutarak taklit olup olmadığını, üreticisinin kim olduğunu, son denetim tarihini ve ürünün güvenli olup olmadığını öğrenebilecekler.

Uygulama, ilk olarak ‘Tarım Kredi Sıfır Marketi’nde başlatıldı ve Temmuz ayı itibariyle Gıda Perakendecileri Derneği (GDP) üyeleri tarafından da kullanılmaya başlandı. Hedef, bu sistemi ülke genelindeki tüm gıda işletmelerine yaymak. İşletmeler, gönüllü olarak katıldıkları bu uygulama ile kendi güvenilirliklerini tüketicilere kanıtlama fırsatı bulacaklar.

Tarım Cebimde Uygulaması İle Hem Rekabet Hem Sağlık Korunacak

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, uygulama çalışmaları sırasında kendilerinin de görüşlerinin alındığını belirterek, “Üyelerimiz, Temmuz ayı itibarıyla uygulamaya geçti. Sorgulama yapılabilecek karekodlar mağazaların görülebilir noktalarında yer alıyor. Tüketicilerimiz, karekodları okutarak mağaza adı ve adres bilgileri ile son yapılan denetim tarihine ulaşabiliyor. Önemli olan, denetimlerin ulusal zincirlerde olduğu gibi tüm gıda işletmelerinde düzenli olarak yapılması ve böylece tüketiciye ulaşan her noktanın aynı rekabet koşullarına ulaşmasının sağlanmasıdır” dedi.

Tüketici dernekleri de bu uygulamayı doğru ve yerinde buluyor. Dernekler, taklit ve tağşiş ürünlerin önlenmesi ve hileli markaların sektörden ayıklanması konusunda uygulamanın büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Ayrıca, temsilciler, gümrüklerden geçemeyen ürünlerin iç pazara sokulmasının engellenmesi konusunda daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Karekod uygulaması ile tüketiciler, gıda ürünlerinin güvenilirliğini ve kalitesini kolayca kontrol edebilirken, işletmeler de güvenilirliklerini kanıtlama imkanı bulacaklar. Bu sayede, gıda sektöründe daha sağlıklı bir rekabet ortamı oluşturulması ve tüketicilerin güvenli gıdaya erişiminin sağlanması hedefleniyor.

Haber: Esra Dağ