Gözden kaçırmayın

2024 Yılının İkinci Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı2024 Yılının İkinci Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı Yapıldı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi, 2024 yılı Ağustos ayı olağan toplantısını, Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in yönetiminde gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, güncel gelişmeler ve Oda’nın faaliyetleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

ATSO'NUN FAALİYETLERİ VE KOBİ AKADEMİSİ

Başkan Serteser, konuşmasına Oda'nın son bir ayda gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsederek başladı. ATSO KOBİ Akademisi olarak yine yoğun bir ayı geride bıraktıklarını belirten Serteser, "Üyelerimizin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 5 adet eğitim ve seminer düzenledik" dedi. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgeleri Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ile birlikte Erzurum’da OSBÜK Temmuz Ayı Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini söyledi. Organize Sanayi Bölgeleri hakkında önemli istişarelerde bulunduklarını ifade eden Serteser, bölgenin ve ülkenin OSB'lerinin durumu hakkında detaylı değerlendirmeler yaptıklarını belirtti.

ATSO SPOR OYUNLARI VE YEŞİL DÖNÜŞÜM TEMASI

Serteser, 18'incisi düzenlenecek olan ATSO Spor Oyunları’nın açılışını, 29 Ağustos 2024 tarihinde Zafer Haftası programı çerçevesinde gerçekleştireceklerini duyurdu. Serteser, "Ev sahibi olarak tüm Meclis Üyelerimizi açılış programında görmek bizleri mutlu edecek" dedi. Bu yıl spor oyunlarının iklim teması ile düzenleneceğini belirten Serteser, oyunlar kapsamında penaltı, ayak tenisi, 100 ve 400 metre koşu gibi birçok spor dalında yarışmaların yapılacağını açıkladı.

EKONOMİK GELİŞMELER ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER

Serteser, Ağustos ayı itibariyle KKM hesaplarına uygulanan TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu stopaj uygulamasının başladığını belirtti. Bu uygulamanın KKM hesaplarındaki azalmanın devam etmesinde etkili olduğunu vurgulayan Serteser, işsizlik verilerine de dikkat çekti. TÜİK'in II. çeyrek işsizlik verilerini paylaşan Serteser, işsizlik oranının %8,8 seviyesinde sabit kaldığını, ancak işsiz sayısının 23 bin kişi artarak 3 milyon 156 bin kişiye ulaştığını ifade etti.

ENFLASYON VE PARA POLİTİKALARI KURULU’NUN KARARLARI

Temmuz ayındaki enflasyon artışına da değinen Serteser, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre yıllık enflasyonun %61,8 olarak gerçekleştiğini söyledi. Serteser, mal enflasyonunun düştüğünü ancak hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Para Politikaları Kurulu’nun politika faizini sabit tutma kararını, enflasyonist riskler açısından değerlendirdi.

VERGİ REFORMU VE 2025 YILINA YÖNELİK BEKLENTİLER

Serteser, "Birinci Vergi Paketi" olarak adlandırılan vergi düzenlemesi ile ilgili bazı rakamları ve beklentileri de paylaştı. Vergi paketinin 2025 yılı itibariyle etkisini göstereceğini belirten Serteser, bu düzenlemenin vergi adaleti ve kayıt dışılıkla mücadele gibi hedeflere yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi. Ancak, bazı önemli konuların pakete dahil edilmemesinin, kapsamlı bir vergi reformu beklentisini canlı tuttuğunu ifade etti. Asgari kurumlar vergisi uygulamasının ise bazı şirketler için ek vergi yükü oluşturabileceğini belirten Serteser, yeni düzenlemelerin çoğunun 2025’ten itibaren etkili olacağını ve kısa vadeli mali hedeflere ulaşmada zorluk yaratabileceğini dile getirdi.

 

HABER: NURBANU SOY