Spor turizminin en büyük etkinliklerinden biri olan Dünya Motokros Şampiyonası’nın (MXGP) 18. ayağı Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.

Yarışmada kazanan herkesi tebrik eder, emeği geçen herkese de teşekkür ederim.

MXGP yarışlarına ve MOTOFEST’e ne yazık ki rahatsızlığım sebebiyle katılamadım.

Ancak gördüğüm kadarı ve bana gelen yorumlara göre bu yıl ki Motofest geçen yılın gerisinde kalmış gibi…

Hem gelen sanatçılar olsun hem kurulan standlar olsun hem de etkinlikler olsun sanıyorum pek çok kişiyi yeterince eğlendiremedi.

MXGP için her yıl aylar öncesinden başlayan yoğun bir hazırlık süreci yaşanıyor. Sponsorluklar, ödenekler, reklamlar da cabası…

Bu noktada asıl dikkat çekmek istediğim konu, Afyonkarahisar’da MXGP gibi dev bir uluslararası organizasyonun ardında güçlü bir sponsorluk desteğinin bulunmasına rağmen, bu desteğin neden yerel bir değer olan Afyonspor’a gösterilmediği?

İlin spor ve turizm alanındaki büyük potansiyeline rağmen, Afyonspor’un adeta yalnız bırakılması gerçekten düşündürücü bir durum.

Reklam ve pazarlama alanında eğitim almış biri olarak, sponsorluğun marka imajı ve reklam açısından ne kadar önemli olduğunu bilirim

MXGP’ye sponsor olan işletmeler, Afyonkarahisar’a gelen binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin ilgisini çekerek, kendileri için büyük bir fırsat yaratıyorlar. Yani bu durum işletme sahipleri için kaçınılmaz bir fırsat aslında.

 Peki aynı işletmeler, neden Afyonspor için sessiz kalıyorlar?

Eğer uluslararası bir organizasyona milyonlar harcanabiliyorsa, bu şehrin ekonomik gücü, Afyonspor’u da destekleyebilecek kadar büyük olmalı.

Sponsorluğu yalnızca bir reklam aracı olarak görmemek gerekiyor. Sponsorluk aynı zamanda bir topluluk oluşturmanın ve aidiyet duygusunu güçlendirmenin en etkili yollarından biridir. Bugün Afyonkarahisar, uluslararası çapta bilinen bir spor organizasyonuna ev sahipliği yaparken, yerel spor kulübü olan Afyonspor’a gereken ilgi ve desteğin verilmemesi sizce de çelişkili bir durum değil mi?

Bunun yanında, MXGP gibi dev bir organizasyonun ülke genelinde yeterince tanıtılmadığını da göz ardı edemeyiz.

Sanıyorum bu konuda benimle aynı görüşe sahip pek çok basın mensubu arkadaşım olacaktır.

Ankara ve İstanbul'daki gazeteci ve muhabir arkadaşlarımı her yıl MXGP’ye davet ettiğimde aldığım cevap hep aynı oluyor: “O ne ki?”

Büyükşehirlerdeki gazeteciler bile bu ‘’Dev organizasyondan’’ habersizken, bizler Afyonkarahisar’da bu organizasyonun büyüklüğünden bahsedip, varsayımlarla bir izleyici kitle sayısı söylüyoruz.

Şayet bu denli büyük bir organizasyonu bile yeterince tanıtamıyorsak, Afyonspor’a gösterilen ilginin de azalmasına şaşırmamak gerek.

Tek bir organizasyona milyonlar harcanabiliyorsa Afyonkarahisar oldukça güçlü bir ekonomik sektörel yapıya sahip demektir.

Peki bu sektörler neden Afyonspor için her hangi bir adım atmıyor?

TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Afyonspor, bugün saat 19.00'da İskenderunspor ile karşı karşıya gelecek. Takımımız bugünde yetim, bugünde öksüz…

Oysa ki, bir zamanlar Afyonspor’a olan desteğin oldukça yüksek olduğunu günleri hatırlatmak isterim.

Hatırlayanlar hatırlar, ilimizin duayen gazetecilerinden Mehmet Emin Güzbey, canlı yayın programında Afyonspor için maddi destek çağrısında bulunmuştu. Ve bu çağrıya ilk karşılık veren kişi ise İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekilimiz Hakan Şeref Olgun olmuştu.

Daha sonra ise şehrin ileri gelenleri, milletvekilleri Afyonspor için birleşmiş ve takıma ciddi destek sağlamıştı.

Şimdi bu birliktelik neden yok?

Afyonspor için yapılan çağrılar neden sustu?

Kimseyi eleştirmiyorum ancak Afyonumuzun bir tane takımı var ve eskisi gibi sahip çıkılmasını isterim. Mehmet Emin Güzbey, bunu başarmıştı. Afyonspor’un sesi olmuştu. Neden yeniden Afyonspor için bir can suyu kaynağı olmasın?

Geçtiğimiz günlerde ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, iş insanlarına Afyonspor’a destek çağrısında bulunmuştu.

Ben de buradan iş insanlarına ve milletvekillerine yeniden sesleniyorum.

Gelin, Afyonspor’a yeniden sahip çıkalım. MXGP gibi uluslararası organizasyonlara verdiğimiz desteği, şehrimizin futbol takımına da gösterelim. Çünkü Afyonspor hala bu kentin bir parçası ve bir kez daha hak ettiği desteği almalı.

Unutmadan, TSYD Başkanı Nadir Güzbey’e de özel bir teşekkür etmek istiyorum. Afyonspor’un son dönemde giydiği Atatürk silueti bulunan bu derin anlamlı formaları kendisi tasarladı. Bunun için özel bir teşekkür ederek köşemi bitirmek istiyorum.

Sevgiyle kalın…