Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'ı hiç böyle gördünüz mü ?Afyonkarahisar'ı hiç böyle gördünüz mü ?

Belki de içerisini bile girip gezdiniz. Peki Afyon için bu kadar önemli olan bu müzenin tarihi aşamalarını hiç merak ettiniz mi? Geçmişten günümüze kadar müze tarihini sizler için araştırdık.

ZAFER MÜZESİNİN ESKİ HALİ

 Zafer Müzesi'nin bulunduğu bina, 1913-1914 yıllarında, o dönemin Belediye Başkanı Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından, belediye hizmetleri için inşa ettirilmiştir. Ermeni ustaların elinden çıkan iki katlı kârgir yapı, üç kapıya ve eşit sayıda üst ve alt kat pencerelerine sahiptir.

O zamanlar da Mimari açıdan dikkate değer özellikler taşıyan binanın alt kat pencereleri basık, üst kat pencereleri ise sivri kemerli olup, pencere kenarları ve köşeleri kesme taş ile bezenmiştir. Binanın zemin katında toplantı salonu ve sahnesi dahil on oda, üst katta ise büyük bir salon, antre ve sekiz oda bulunmaktadır.

MİLLİ MÜCADELEDE KİLİT ROL OYNAYAN YAPI

Zafer Müzesi'nin, Afyon için taşıdığı tarihi anlam da binanın geçmiş işlevleriyle doğrudan ilgilidir. Müze, 27 Ağustos 1922'de, Afyon'un düşman işgalinden kurtuluşunun hemen ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu tarafından Batı Cephesi karargâhı olarak kullanılmış ve Başkomutan Meydan Muharebesi'nin planları bu binada yapılmıştır.

GÜNÜMÜZE NASIL GELDİ

Belediye binası 1930’lu yıllarda o dönemin  Afyonkarahisar Belediye Başkanı Hüseyin Tiryakioğlu tarafından kullanıldı. Hatta o dönemin Afyonkarahisar Milletvekili Ali Çetinkaya’yı da bu bina da ağırlıyor.  Başkan Hüseyin Tiryakioğlu 10 yıl boyunca Belediye Başkanlığı görevini yaptıktan sonra Demokrat Parti’den Milletvekili olmuştur.

1935 yılında yeni belediye binasının yapılması sonucunda bina boşaltılmıştır. Daha sonrasında 1985 yılına kadar farklı amaçlarla kullanılmış ve sonrasında Zafer Müzesi'ne dönüştürülerek halkın ziyaretine açılmıştır. Müzede değişen şeylerden bir tanesi müze tavanının zamanla yok olmasıdır.

Müze  2022 yılında aslına uygun bir şekilde Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı önderliğinde restorasyon çalışmalarına başladı. 30 Ağustos 2024 yılında Zafer haftasında Zafer müzesi tekrardan Afyon halkına kapısı açacak. Geçmişteki hali olsun günümüzdeki hali olsun hala daha buram buram tarih kokan bu önemli eseri 30 Ağustos Zafer haftası açılışından sonra mutlaka gezmeyi unutmayın.

 MÜZEDE YER ALAN TARİHİ ESERLER


Müzede 213 adet eser sergilenmektedir ve bunlar arasında Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgiler, fotoğraflar, topografik haritalar, panolar, belgeler, silahlar ve savaşta kullanılan diğer malzemeler bulunmaktadır.   Ayrıca, Zafer Anıtı'nın açılışı için özel olarak yaptırılan gümüş bir makas da eserler arasındadır. Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Tevfik Bıyıkoğlu ve diğer komutanların kullanmış olduğu odalar, müzenin 1995 yılında açılmasıyla halkın ziyaretine sunulmuştur. Bu odaların düzenlenmesiyle, ziyaretçiler tarihin derinliklerine bir yolculuk yapma fırsatı buluyorlar.

Haber: Elveda Mihriban Danabaş